dilluns, 31 de desembre del 2012

Eugeni Casanova: 'L'independentisme perd la batalla de la comunicació'

Eugeni Casanova és periodista

Tinc la impressió des del primer moment que els sobiranistes perdem la batalla de la comunicació, que és la mare de totes les batalles.

Com era d’esperar, l’hidra va reaccionar a la declaració d’insubmissió de Catalunya amb totes les armes a l’abast. Duran i Lleida, que d’això en sap un niu, ja va recordar que no és que fessin servir les clavegueres, sinó que l’estat sencer era una claveguera. I arribaran fins allà on creguin oportú. Tenim ben presents l’atemptat al canari Cubillo i els GAL.
Durant la pre-campanya vaig esperar dia rere dia que el govern reaccionés a la intoxicació de la por. 'Quan contraatacaran?', em demanava. Vaig pensar que ho farien durant la campanya, administrant els temps, però el moment no va arribar. El govern, i diria que també els nostres partits, han anat amb el lliri a la mà, i és evident que l’adversari juga totes les cartes, com més brutes millor, i ha tingut un èxit –relatiu– en el primer assalt: les eleccions. Per això cap enquesta no va detectar el resultat, perquè només un parell de setmanes abans el deliri propagandístic no s’havia desfermat.
La campanya d’El Mundo la va dissenyar o controlar el govern espanyol (o la FAES –de Falange Española–, tant se val). I tots els càrrecs principals hi van posar el coll. No hi va haver ni un dia, ni un de sol, que algun ministre no llancés un exabrupte contra Mas o contra Catalunya que ocupava totes les portades. Aquí callaven o el portaveu del govern contestava amb algun argument tebi. Un dels que més va atacar va ser el ministre d’Afers Estrangers. Tenia un càrrec que no el comprometia i era ministre. I allò que diu un ministre té pes i surt a tot arreu.
Resultat: ells han estat a totes les televisions i a tots els diaris dels bars. Alguns analistes havien apuntat amb encert que la gran batalla era la dels indecisos i la vam deixar a les seues mans i l’han guanyada. Els grans titulars els van provocar ells. La campanya de la difamació, l’exabrupte i l’amenaça ha aconseguit els seus objectius. I aquí hem badat. I ells continuen, i nosaltres, també.
Calia i cal tenir rèpliques a punt de cadascun dels arguments de la por: pensions, Unió Europea, salaris, títols universitaris... amb declaracions més o menys solemnes i oficials del conseller respectiu. Si parla un conseller és portada. Per contra, si es fa un vídeo emotiu es pot guanyar un premi cinematogràfic, però el miren els convençuts, i els altres engeguen la tele.
Mentrestant, què fa el nostre govern? Veure-les passar. Com pot ser que una acció tan escandalosa i barroera com negar el vot dels catalans de l’estranger no fos denunciada, esventada i judicialitzada oportunament? És obvi que va ser una manipulació. Vam poder sentir la vice-presidenta en una entrevista dient que 'semblava' que era una campanya organitzada, però que ella 'no ho podia dir'. Qui ho havia de dir, doncs? El vot de l’estranger a les eleccions gallegues va anar com una seda. En canvi, a les basques i a les catalanes va resultar gairebé impossible. 150.000 vots, la majoria catalanistes, haurien decantat les eleccions d’una manera decisiva. Com pot ser que no es reaccionés iradament i contundent al boicot programat des del Ministeri d’Afers Estrangers? Com pot ser que no es contraataqués amb tota la contundència possible –per guanyar portades i telenotícies– a la campanya de la por?
Quan la policia –degudament continguda– va corroborar finalment que el famós informe d’El Mundo era fals, divuit dies després, què va fer el nostre govern? Demanar càndidament una disculpa, que ningú no ha presentat, naturalment. El Mundo va recollir la notícia a una columna; la difamació havia ocupat mitja dotzena llarga d’obertures de diari, i un estol de ministres i uns quants dinosaures del PSOE les van repetir com un eco. No cal dir que el govern, i Catalunya, haurien hagut de contraatacar sense manies amb declaracions, querelles i tants escarafalls con calgués.
Ara guanyen mediàticament les posteleccions reiterant que el sobiranisme les ha perdudes. I el fet més esborronador no és que ells ho donin per fet, sinó que el catalanisme s’ho empassi i es mostri alacaigut. Continuem amb el lliri a la mà. A aquest combat, cal presentar-s’hi amb els arguments de la democràcia, la il·lusió i la justícia, d’acord, però no hem de desdenyar cap de les seues armes.
A més, el conflicte amb Catalunya li va molt bé, al govern de Rajoy: espera que li serveixi per obtenir el suport popular que la situació econòmica i social li fa perdre. Tots els governs que han demanat el rescat han perdut les eleccions. I el govern espanyol preveu de guanyar les vinents gràcies a la humiliació de Catalunya. En part, aquest conflicte li ha estat una benedicció. D’aquí ve que Wert hi torni. I cada vegada afegiran més llenya al foc. Com més soroll, més por i més collita.
Cal posar el lliri en un gerro i donar la cara. Les portades les omplen el president i els consellers, i els líders dels partits, i els fets contundents. I cal ser a la televisió, que és el mitjà dels indecisos, per bé que la majoria les controlin ells.
Publicat pe vilaweb.cat

dijous, 27 de desembre del 2012

"FRACKING" A TV3

TN comarques, 24/12/2012

dilluns, 24 de desembre del 2012

ARENY DE NOGUERA. DINERS DE CASA



  Estos billetes corresponden a la primera y unica emisión de Aren que no se sabe cuando fue aprobada aunque probablemente fuese en la segunda mitad de 1.937. Están hechos en cartulina blanca con unas medidas de 46x75mm. No tienen serie, el numerador se encuentra en la parte central del anverso y está impreso en negro con numeros grandes. Llevan un sello violeta redondo de 33mm de diametro con la leyenda "Consejo Municipal de Arén - Presidencia" en el reverso. La tirada fue de 2.000 billetes por un valor de 4.000 pesetas. Está catalogado como MUY RARO en el libro EL PAPER MONEDA CATALÀ A LA FRANJA DE PONENT 1936-1939 del Sr. Antoni Turró.

AGAFAT DEL BLOG

dimarts, 18 de desembre del 2012

BONES FESTES

Volem aprofitar la nadala de l'associació cultura d'Areny per desitjar unes bones festes des d'aquest espai

ASSOCIACIÓ CULTURAL D'ARENY

POEMA DE NADAL  (Fragment)
                   
   El camí ens ha portat a Betlem!
   Xiscla l'alegria nova!
   Com hem vingut? No ho sabem!
   Tampoc sabem si ho mereixem,
   però som al davant de la cova!
   Hem seguit els pastors dins la nit crua?
   Tenim l’ull esgarrinxat
   per l’estrella? Tenim l’ànima nua
   de tota veritat?...
   Ai, no és pas hora de confessió
   que escorcolli la sang impia!
   És l’hora del xisclet de l’alegria,
   o, si voleu, és l’hora del perdó,
   de l’oblit de la carn i la cançó
   dintre la llum de l’establia;
   perquè som criatures mortals,
   i si hem caigut tres cops al dia,
   i si hem jurat en fals,
   ecara ens queda al fons del fons
   l'entendriment per a aquesta hora;
   no estan cremats tots els racons!
   Encara hi ha un nervi que riu
   i el llavi esquerp es fa més viu
   mentre el rampell del mal recula
   i en mig la palla flamejant
   l'alè del bou i de la mula
   humitegen la pell de l'Infant!
   El llavi esquerp, i el crit i el plor
   no han oblidat nostra cançó,
   que tot ho aviva i tot ho aclara,
   i es va sentint el tendre so
   de fa mil anys, de sempre i d'ara...
   aquest so tan tan humil, tan de debò:
   “Què li darem an el Noi de la Mare,
   què li darem que li sàpiga bo!...

diumenge, 16 de desembre del 2012

Teruel: La empresa Montero Energy prevé extraer los recursos con ‘fracking’.

Los permisos para buscar gas, rechazados en el Maestrazgo pero sin oposición en Zaragoza

La empresa Montero Energy prevé extraer los recursos con ‘fracking’, una técnica peligrosa según sus numerosos opositores

TERUEL. Mientras la oposición a los 4 permisos de investigación que Montero Energy solicita para buscar hidrocarburos en el Maestrazgo arrecia a ambos lados del límite provincial con Castellón, la misma empresa ha superado el plazo de alegaciones sin ningún reparo para las 2 concesiones que tramita con el mismo f in a las puertas de Zaragoza capital. La explotación, en caso de confirmarse la existencia de gas –probable–, o petróleo –improbable–, se llevaría a cabo mediante la técnica de la fractura hidráulica o ‘fracking’, muy cuestionada por sectores que alertan del peligro de contaminación de acuíferos. La compañía gasística asegura que este método extractivo es totalmente seguro.
El permiso de investigación de hidrocaburos ‘Platón’, que afecta a cinco municipios del Maestrazgo y uno de Gúdar-Javalambre, ha provocado el rechazo de ayuntamientos y vecinos, que anuncian que presentarán alegaciones en el plazo de información pública, que termina a finales de enero. En la vertiente castellonense del Maestrazgo, donde Montero tramita otras tres autorizaciones con el mismo objetivo, el rechazo es frontal. El Ayuntamiento de Villafranca del Campo acaba de acordar por unanimidad alegar.
El panorama del Maestrazgo es diametralmente contrario al de los permisos ‘Copérnico’ y ‘Kepler’ para buscar hidrocarburos en 128.420 hectáreas al sur y sudeste de la capital aragonesa. Ambos han superado el trámite de información pública sin alegaciones en contra y sin que ninguna empresa disputara la concesión a Montero Energy. Ahora la pelota está en el tejado de la DGA.

«Denunciaremos acusaciones que son calumnias»

JEFE DE EXPLORACIÓN DE MONTERO ENERGY I A su juicio, se ataca al ‘fracking’ con patrañas

¿Qué expectativas tiene Montero Energy de encontrar gas en el Maestrazgo?
Cinco de los seis sondeos realizados en el Maestrazgo en los años 60 y 80 del siglo XX dieron indicios alentadores de gas. Pero los datos son antiguos y deben ser reinterpretados.
¿Por qué prevén usar ‘fracking’ en la fase de explotación?
Los indicios de gas se dan en rocas con poca permeabilidad y una de las técnicas para extraerlo es el ‘fracking’.
¿Es la más adecuada?
Parece que sí, pero solo es una especulación hasta que no podamos hacer un sondeo para conocer las características de la roca.
¿Le sorprende la oposición que ha despertado?
No, para nada. Es cierto que ha protagonizado algunos incidentes en los EE. UU., pero debido a las malas prácticas y con accidentes en superf icie. En el Maestrazgo de Castellón el ‘fracking’ se usa como arma política para criticar al PP, que gobierna.
La oposición alerta de la posible contaminación de acuíferos.
La posibilidad de contaminar acuíferos es nula. Decir que trabajaremos dentro del acuífero es mentira, es una calumnia y las empresas pensamos tomar medidas judiciales. Se habla del ‘fracking’ sin tener la menor idea de qué es.
También les critican por alto consumo de agua.
Se necesita bastante agua, pero si la confederación hidrográfica dice que no hay agua suficiente no podremos fracturar. Se consumen 8.000 metros cúbicos por pozo pero esa cifra se reutiliza entre un 60 y 70% para otros pozos u otras fracturaciones.
Sus críticos dicen que la facturación de estratos rocosos puede conducir los componentes químicos de las inyecciones hasta los acuíferos y que también el metano extraído del yacimiento puede alcanzarlos.
En el Maestrazgo hay casi 400 metros de sello –separación rocosa– entre el acuífero y la zona objetivo de nuestra investigación. Entre el nivel de extracción y los acuíferos habrá una separación de entre 500 y 1.000 metros. A esa profundidad, con unas fracturas de 40 o 50 metros, es imposible que un fluido suba hasta el acuífero, que es incompatible con el hidrocarburo.
¿Cómo valora el reciente acuerdo de las Cortes que insta a la DGA a declarar Aragón territorio libre de ‘fracking’?
No es una barrera infranqueable porque la DGA tiene que legisl ar. Un hipotético uso del ‘fracking’ no llegaría hasta un mínimo de 3 años. Nos ponemos la tirita antes de la herida.
¿Qué impacto económico tendría la explotación del gas en el Maestrazgo?
En la construcción de cada pozo pueden trabajar entre 100 y 200 personas. Por cada pozo, la inversión ronda los 15 millones de euros y, para que la explotación sea viable, tiene que contar con un mínimo de cuatro.

«La contaminación por metano está demostrada»

GEÓLOGO I Señala que la extracción de gas se realizará en niveles contiguos a acuíferos

¿Hay gas en el subsuelo del Maestrazgo?
Hay dos formaciones geológicas con indicios de hidrocarburos.
¿No hay otra forma de extraer el gas que mediante ‘fracking’?
Si en los 60 y 80 no se consideró rentable extraerlo es porque está en rocas poco permeables y solo se puede sacar induciendo una porosidad artificial a base de reventarlas con una red de fisuras para que fluya el gas.
¿Por qué se opone al ‘fracking’?
Cambia los usos del suelo y del agua. Un pozo de ‘fracking’ tiene un radio limitado de extracción. Para explotar un campo, habría que construir un pozo cada kilómetro y se suelen agrupar en plataformas de seis. Además, necesita mucha agua, en torno a 15.000 metros cúbicos por cada fractura. Eso se puede multiplicar por decenas de pozos, lo que obliga a usar muchos recursos hidráulicos hipotecando otros usos.
La empresa argumenta que el consumo de agua se minimiza por la reutilización.
Se recupera entre un 20% y un 80% pero no es fácil de reutilizar y entraña riesgos de manejo.
Ustedes resaltan el peligro de contaminación de acuíferos.
El principal riesgo es la contaminación de los acuíferos por los componentes químicos que se añaden al agua que se inyecta a alta presión para producir la fracturación o por el metano extraído de la roca.
La empresa promotora niega que exista riesgo de contaminación de acuíferos.
Insiste en que no ha habido ningún caso demostrado de contaminación por aditivos químicos, aunque sí por metano, que está archidemostrado. Llega a salir por los grifos de las casas. La empresa argumenta que existe una distancia de mil metros entre las formaciones donde se utiliza el ‘fracking’ y los acuíferos. Eso en el Maestrazgo es muy difícil de garantizar porque los acuíferos están entremezclados con las capas que pueden tener hidrocarburos, a veces en contacto con ellas. La fractura puede comunicar el gas y los fluidos de inyección con el acuífero y contaminarlo. La contaminación por metano está acreditada por informes oficiales. Aunque no es tóxico, si se acumula puede provocar explosiones.
¿Cómo valora que las Cortes aprobaran declarar Aragón territorio libre de ‘fracking’?
Es un paso adelante, pero no es el final de la historia.
¿Por qué se ha generado alarma en el Maestrazgo mientras que otras dos solicitudes de investigación a las puertas de Zaragoza han pasado desapercibidas?
Se les ha pasado por alto a los grupos ecologistas y, con ellos, a la sociedad en general. En el Maestrazgo hay preocupación y han contactado con la plataforma de oposición de Castellón para actuar conjuntamente.

divendres, 14 de desembre del 2012

CATALA A L'ARAGÓ. ELS POLITICS PRENEN EL TERRITORI DELS LINGÜISTES.

El PP considera que el reconocimiento del catalán supondría «ceder territorio» a Cataluña

Populares y aragonesistas suman sus votos para rechazar las enmiendas a la totalidad a la ley de lenguas de CHA e IU

ZARAGOZA. El debate discurrió sosegado hasta que la diputada popular María José Ferrando encendió la Cámara en la defensa del proyecto de la ley de lenguas que niega el reconocimiento del aragonés y el catalán como lenguas propias. A su juicio, asumir las «modalidades lingüísticas» del Aragón oriental como catalán suponía «ceder territorio a Cataluña», mientras cuestionaba la propia existencia del aragonés al asegurar que la fabla es a Aragón «lo que el esperanto hubiera sido a Europa», hasta el punto de calificarla de «neoaragonés de lingüística-ficción».

Su intervención cerró el debate de las enmiendas a la totalidad presentadas por CHA e IU y que, como estaba previsto, rechazaron populares y aragonesistas. Nadie se salió del guión, ya que todos los grupos de la oposición criticaron con dureza el proyecto de ley que modificará el texto vigente desde 2009 por suponer todo un cambio de postura sobre los postulados mantenidos con antelación por PP y PAR. Recordaron que no tenían reparos en reconocer el aragonés y el catalán como lenguas propias durante el mandato de Santiago lanzuela. La consejera de Educación, Dolores Serrat, hizo una lectura muy distinta al defender un texto que habla de modalidades lingüísticas del Pirineo, Prepirineo y del Aragón oriental: «Faculta para todo, pero no impone nada, busca unir y no dividir, sin coacción, ni imposición», basándose en el concepto de «voluntariedad». También dijo que se pretende evitar que las lenguas y modalidades estén «a merced» de organismos reguladores ajenos a Aragón, así como defender y promocionar su uso. La portavoz de CHA, Nieves Ibeas, acusó a los socios de la DGA de haber roto el consenso «por intereses electoralistas» y de renegar del aragonés y catalán desde la reformas del estatuto en 2007. «Esta reforma es una derogación de facto que pasa por encima de todo con tal de cargarse las lenguas propias», añadió. Para el portavoz de IU, Adolfo Barrena, quien defendió un texto alternativo, el proyecto de ley niega la realidad trilingüe y advirtió, al igual que CHA, del grave riesgo de desaparición del aragonés. «Se legisla para proteger derechos, no para recortarlos o cercenarlos, como quieren hacer», añadió. La diputada del PSOE Mayte Pérez cuestionó que se pretenda restringir la realidad del catalán y del aragonés, criticó que una ley se convierta en «ariete de confrontación entre aragoneses» y lamentó que se abra un debate « inoportuno » . Así, arremetió contra los socios de gobierno por preocuparse de modificar la ley vigente de lenguas «en lugar de ocuparse por los graves problemas que afectan a la sociedad, que son más prioritarios». La diputada del PAR, María Herrero, consideró que la norma vigente, aprobada por sus antiguos socios del PSOE con CHA, rompió el acuerdo mayoritario alcanzado con el Estatuto y creó, a su juicio, una «fractura social» frente a una reforma ahora planteada en la que «todos pueden sentirse cómodos». También incidió en que el debate no debe serosolo filológico.

Publicat per Heraldo de Aragon edició paper




DEBAT ESMENES LLEI DE LLENGUES D'ARAGÓ

PP i PAR han rebutjat totes les esmenes al seu avantprojecte de Llei de llengües. PSOE, CHA i IU han votat a favor de les esmenes de CHA. CHA i IU han votat les esmenes d’IU. El PSOE ha votat en contra de la cooficialitat proposada per IU, i a favor de la cooficialitat de CHA (aragonès a tot Aragó, català a la Franja).

Lo PP d'Aragó i el PAR derogaran la Llei de llengües de 2009 (aprovada per PSOE i CHA). Van presentar lo seu Avantprojecte de Llei lo mes de setembre de 2012, i actualment es troba en el tràmit parlamentari previ al seu redactat final. IU, CHA i PSOE han presentat diferents esmenes, que són les que avui s'estan discutint.
Quina és la situació actual? La proposta del PP i del PAR esborra tot reconeixement al català i l'àragonès, per a denominar-les Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental i Lengua Aragonesa Propia de las Áreas Pirenaica y Prepirenaica. Pretén crear una nova institució normativa única que ha d'estandarditzar el català i l'aragonès (?), i suprimeix lo Consell Superior de les Llengües d'Aragó, que és una institució híbrida de polítics i acadèmics per a definir les polítiques lingüístiques. Tal com podeu imaginar, si la llei del PSOE i CHA no assegurava l'alfabetització en català de la població de la Franja, la del PP i PAR tampoc.
En la posició dels partits, IU ha estat la més valenta en general, seguida de CHA. PSOE bàsicament ha defensat la feblesa de la llei de 2009.
Ensenyament
Cal dir que tota política lingüística per a conservar el català a la Franja passa per assegurar que tota la població sap parlar català. I este futur s'assegura des de l'ensenyament. La llei encara vigent no assegurava això (totes les negretes dels textos legislatius són nostres):
Se garantiza el derecho a la enseñanza de las lenguas y modalidades lingüísticas propias de Aragón en las zonas de uso histórico predominante, cuyo aprendizaje será voluntario.
La proposta del PP-PAR no fa cap canvi essencial a este apartat:
Se reconoce el derecho a recibir la enseñanza de las lenguas y sus modalidades lingüísticas propias de Aragón en las zonas de uso histórico predominante,cuyo aprendizaje será voluntario.
I els partits de l'oposició quina posició prenen? Lo PSOE no canvia l'esperit essencial de la Llei. Però IU fa una importantíssima aportació: garanteix l'ensenyament en llengua catalana, l'alfabetització de tota la població i el seu ús curricular:
Se garantiza el derecho a la enseñanza de y en las lenguas propias de Aragón en las zonas determinadas en el artículo 6, con criterios de gradualidadobligatoria y progresividad.
CHA es queda curta, en la línia de la Llei aprovada el 2009, perquè garantitza el dret de rebre ensenyament del català, però no assegura l'alfabetització de tota la població. A més, estén els drets de l'aragonès a tot Aragó, també a la Franja, i reclou lo català només a la Franja.
Se garantiza el derecho a la enseñanza del aragonés y del castellano en todo Aragón y del catalán en la zona catalanoparlante. [...] En cualquier caso corresponderá a los progenitores y tutores legales de los menores de edad la elección de la lengua de escolarización de los mismos.
Oficialitat
Pel que fa a l'oficialitat de les llengües també hi ha divergències importants. PP i PAR només consideren oficial la llengua castellana.Novament, IU és el partit que posa un nivell més elevat per al català i l'aragonès, fent-les cooficials:El aragonés y el catalán son las lenguas propias, originales e históricas, que gozan de la condición de lenguas cooficiales en la Comunidad Autónoma de Aragón
Amb tot, en el redactat posterior (esmena a l'article 5) les considera oficials només a la zona on són llengua pròpia.Per contra, CHA aquí sí que fa un moviment estrany, en considerar cooficials lo castellà i l'aragonès a tot Aragó, i per tant, també a la Franja. Per contra, lo català és només cooficial a la Franja:
El modelo lingüístico que defiende el Grupo Parlamentario Chunta Aragonesista (CHA) es aquel que opta por la cooficialidad del aragonés y el castellano en todo Aragón y del catalán en aquella zona en la que se ya se utiliza de manera habitual y cotidiana.
Consell Superior de les Llengües i Acadèmies
Si bé PP i PAR suprimeixen el Consell Superior de Llengües d'Aragó, tots tres partits de l'oposició el mantenen en les seues propostes.Pel que fa a la normativa de la llengua, PP-PAR proposen una institució única que ha d'estandarditzar les dues llengües. Un fet insòlit a la resta del món.Se crea la Academia Aragonesa de la Lengua como institución científica oficial en el ámbito de las lenguas y modalidades lingüísticas propias. [...] Corresponde a la Academia Aragonesa de la Lengua: a) Establecer las normas referidas al uso correcto de las lenguas y modalidades lingüísticas propias de Aragón.
La resta de propostes d'IU, CHA i PSOE mantenen les dues acadèmies lingüístiques com en l'actual llei, una per al català i l'altra per a l'aragonès. Però cap partit ha proposat suprimir l'acadèmia del català, del tot innecessària quan la llengua catalana ja té una normativa reconeguda, i és encara més innecessària en moments de retallades econòmiques.
Finalment, algunes notes menors. Per exemple, la proposta de municipis catalanoparlants d'IU no incorpora Nonasp, molt possiblement per una errada. També IU ha presentat l'exposició de motius en català, aragonès i castellà, i així es publiquen al BOA.
Per si és necessari, cal recordar els avals internacionals per a la denominació de “català”, i que la negació del català va esclatar a les mans del PP i el PAR al propi territori.


Nacho Sorolla






dijous, 13 de desembre del 2012

CATALEG DE PRODUCTES LOCALS DE QUALITAT DEL PALLARS JUSSÀ


El Pallars Jussà és una comarca amb un important teixit econòmic vinculat a la producció agroalimentària i artesanal de qualitat. És una producció diferenciada i
amb un alt valor afegit, que mereix reconeixement i promoció. Per aquest motiu, el Consell Comarcal destina un espai de l’edifici CITA a la seva divulgació i impulsa aquest catàleg que us presentem.Amb els 5 sentits! Catàleg dels productes locals de qualitat del Pallars Jussà és una eina per donar a conèixer l’ampli i divers ventall de productes de qualitat i de proximitat que podem trobar en aquesta comarca, alhora que fa visibles les persones que els elaboren i els creen amb les seves mans, amb processos acurats d’elaboració, seguint tècniques de producció artesanals i tradicionals, emprant sempre matèries primeres de qualitat.Alhora, el catàleg també vol ser un marc de promoció i enfortiment del teixit productiu arrelat a la comarca i vinculat a la producció de qualitat, facilitant el consum de proximitat i el tracte proper entre el consumidor i el productor.Aquest és un catàleg viu, que resta obert a noves incorporacions en properes edicions, disponible també a través de la web turística del Pallars Jussà, www.pallarsjussa.net, i que inclou altres iniciatives interessants en la línia de la promoció agroalimentària local, com la campanya Al Teu Gust, promoguda per l’Ajuntament de Tremp.Amb aquest catàleg, us animem a gaudir de la comarca del Pallars Jussà amb els 5 sentits! 










MEL DE LA TERRETA CASA MESTRE. 


dilluns, 10 de desembre del 2012

EL "FRACKING" A TV3

LA TERRETA DINS DE LA "ZONA FRACKING"


Gas/Fracking


Gas natural de pizarra, gas de esquistos o shale gas

El gas natural es un gas compuesto principalmente por metano que se lleva extrayendo desde hace siglos, aunque sólo con la industrialización ha tenido una explotación masiva.
Lo que se conoce como explotación convencional de gas natural consiste en lo siguiente: el gas natural normalmente está atrapado en bolsas de roca porosa (como una esponja) a mucha presión, las cuales basta perforar hasta llegar a la bolsa, cuando la bolsa se pincha el gas fluye hacia arriba por la diferencia de presión. Este gas, como se ve es relativamente fácil de extraer, basta con perforar hasta la profundidad de la bolsa, que suele estar a unos pocos cientos de metros bajo tierra. Es el gas conocido como convencional.
Después están los conocidos como gases no convencionales, que se caracterizan por estar en rocas de baja porosidad y baja permeabilidad, lo que hace que estén en mucha menos concentración y se hagan más difícil de extraer. Estos gases no convencionales los hay de varios tipos, nos centraremos en el gas de pizarra o gas de esquistos (shale gas en inglés).
El gas de pizarra se encuentra atrapado en estratos o capas de pizarra a mucha profundidad (desde los 400 a los 5000 metros). Dado que la pizarra tiene una permeabilidad muy baja, el gas está distribuido en pequeños poros o burbujas, muchas veces microscópicas, no conectadas entre sí, lo que hace necesario romper las capas de pizarra para conseguir reunir el gas y que fluya hacia la superficie para ser recogido.
La compleja y cara técnica que se utiliza para llevar a cabo la extracción del gas de pizarra se conoce con el nombre de fractura hidráulica horizontal o fracking en inglés.

Fractura hidráulica horizontal

La fractura hidráulica consiste en hacer una perforación vertical hasta la capa de pizarra. A esta perforación se le pone un tubo de acero, con un recubrimiento de cemento para proteger los acuíferos de los aditivos químicos que posteriormente se añaden.
Una vez se llega a la pizarra se vuelve la perforación horizontal, a través de la capa de pizarra. Esta peforación horizontal tiene una media de un kilómetro y medio de longitud, aunque puede llegar hasta los 3 km.
Una vez en la capa de pizarra se utilizan explosivos para provocar pequeñas fracturas. Una vez provocadas estas fracturas se inyectan, por etapas, miles de toneladas de agua a muy alta presión, mezclados con arena y aditivos químicos.
Este agua a presión fractura la roca liberando el gas que luego, junto con el agua, el arena y los aditivos retorna a la superficie (retorna entre un 15 y un 80% del fluido inyectado).
El pozo se va fracturando entre 8 y 12 etapas, con lo cual el conducto sufre unos cambios de presión muy grandes con el consiguiente peligro de quiebra del revestimiento de cemento.
Entre los aditivos químicos utilizados se encuentran benzenos, xilenos, cianuros, hasta llegar a unas 500 sustancias químicas entre las que se encuentran elementos cancerígenos y mutagénicos.
El fluido de retorno también trae a la superficie otras sustancias que pueden contener estas capas de pizarra. Es muy común que estas rocas contengan metales pesados (mercurio, plomo…), así como radón, radio o uranio, ambos elementos radiactivos que llegan a la superficie cuando previamente no estaban allí.

VIDEO SIMULACIO FRACKING
NOTICIA AGAFADA DE:

diumenge, 9 de desembre del 2012

JORNADA INFORMATIVA-REIVINDICATIVA A ARENY DE NOGUERA




Concentración contra la línea Foradada-Pont de Suert


Unas 150 personas participaron ayer en la jornada reivindicativa convocada en Arén en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la Línea de Alta Tensión Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los sondeos con los que se pretende estudiar la posibilidad de extraer gas en zonas cercanas mediante la técnica de la fractura hidráulica o ‘fracking’.
publicat per HERALDO DE ARAGON, edicio de paper, diumenge dia 9 de desembre

150 personas muestran en  Areny de Noguera su rechazo a la LAT
ARENY • Unas 150 se reivindicaron ayer en la Jornada Reivindicativa convocada el municipio de Areny, en la Ribagorça, en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los últimos sondeos con los que se pretende estudiar la posibilidad de extraer gas en zonas cercanas mediante la técnica de la fractura hidráulica o fracking.
La jornada se inició puntualmente a las 11 en el Salón Parroquial de la localidad con charlas informativas acerca del fracking y sobre el peligro y las afecciones a la salud de las radiaciones electromagnéticas, impartida por el geobiólogo Joan Carles López.Posteriormente, los participantes en la jornada bajaron a la carretera nacional N-230 y la cortaron durante unos minutos al ritmo de la música pirenaica que ofrecieron los Diables del Pont de Suert y Ribatonics.
Publicat per LA MANYANA, edició de paper, diumenge dia 9 desembre


Unas 150 personas asisten a la jornada 

reivindicativa de Arén

Unas 150 personas, según la organización, participaron ayer en la jornada reivindicativa celebrada en Arén en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los sondeos con los que se pretende estudiar la posibilidad de extraer gas en zonas cercanas mediante la técnica de la fractura hidráulica o "fracking". La organización se mostró satisfecha "por la respuesta popular a esta nueva cita en Arén, que demuestra el rechazo social a los proyectos que amenazan nuestro territorio por puros intereses especulativos".


Unas 150 personas rechazan el recrecimiento de la Foradada del Toscar-La Pobla de Segur


 La jornada reivindicativa, convocada en Arén, en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la línea de alta tensión Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los sondeos que pretenden estudiar la posibilidad de extraer gas, mediante la técnica del fracking, en zonas cercanas, congregó a unas 150 personas.La jornada arrancó con dos charlas informativas. Una acerca del fracking, impartida por el diputado de Chunta, Joaquin Palacín, y Jesús Sampériz, miembro de Ecologistas en Acción-Ribagorza, y otra acerca del peligro y las afecciones a la salud de las radiaciones electromagnéticas del geobilogo, Joan Carles López.

Posteriormente, los participantes, se trasladaban a la N-230 procediejndo a su corte al ritmo de la música ofrecida por los Diables de Pont de Suert y Ribatonics. La jornada, que discurría en un magnifico ambiente lúdico y reivindicativo, concluía con la lectura del II Manifiesto de Arén, al que se sumaba un manifiesto infantil.
Por último, los participantes degustaban una paella popular preparada por los organizadores de la jornada.
Publicat per radiohuesca.com

150 personas muestran en Arén su rechazo al "recrecimiento" de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y a los sondeos para extraer gas mediante "fracking"






Amb una participació d'unes 150 persones s'ha desenvolupat la Jornada Reivindicativa convocada avui en Areny en protesta contra el projecte d'augment de la capacitat de transport de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur i els sondejos amb els quals es pretén estudiar la possibilitat d'extreure gas en zones properes mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica ofracking (vegeu:http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2012/11/permisos-para-investigacion-y-sondeos.html).

D'altra banda, els actes s'han anat succeint conforme al programa anunciat en el nostre anterior post. Així, la Jornada s'ha iniciat a les 11:00 hores en el Saló Parroquial de la localitat amb sendes i interessantíssimes xerrades informatives sobre elfracking (impartida pel diputat de Chunta Aragonesista Joaquín Palacín i el nostre portaveu a Aragó i membre d'Ecologistas en Acción-Ribargorça, Jesús Sampériz) i sobre el perill i les afeccions a la salut de les radiacions electromagnètiques (impartida pel geobiòleg Joan Carles López). 
Posteriorment, com pot veure's en les fotos que acompanyen aquest post, s'ha baixat a la carretera nacional N-230, procedint-se al seu cort al ritme de la música pirinenca que ens han ofert els Diables del Pont de Suert i Ribatonics (acordions diatònics de la Ribargorça).
La jornada, que ha discorregut en un magnífic ambient, lúdic i reivindicatiu al mateix temps, ha conclòs amb la lectura (en castellà i català) de l'II Manifest d'Areny (que podeu veure en:http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2012/12/manifiesto-de-la-jornada-reivindicativa.html), al que s'ha sumat un manifest infantil, també en català i castellà, després de la qual cosa s'ha procedit a donar bon compte de la magnífica paellada popular preparada pels organitzadors.
Francament, podem i hem d'estar satisfets per la resposta popular a aquesta nova cita en Areny, que demostra el rebuig social als projectes que amenacen el nostre territori per purs interessos especulatius (i que se sumeixi a la qual ja es va dur a terme fa ara gairebé tres anys:http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2010/01/gran-exito-de-la-mani-fiesta-accion-de.html). Per això no entendríem que les nostres administracions i l'empresa promotora del projecte de "recreixement" de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur, no prenguin ja en compte les més que raonables i justes al·legacions que se li han anat presentant en aquest temps (i a les quals se sumaran les que s'han començat a recollir en aquest dia), que, com assenyala el manifest llegit en la Jornada (i el contingut d'aquestes mateixes al·legacions), busquen especialment vetllar per la salut de les persones i el desenvolupament sostenible dels nostres territoris i els nostres pobles.
Esperem poder ampliar-vos aquesta crònica d'urgència amb les fotos que anem rebent d'aquesta nova i reeixida Jornada Reivindicativa, amb les quals elaborarem un reportatge en aquest mateix blog en dies propers.

dijous, 6 de desembre del 2012

Stop fracking: millor vius que fòssils!


El 24 de novembre, a Cervera,  es va constituir la Plataforma  Aturem el Fracking. Entitats  socials i en defensa de la natura,  així com administracions i veïnat  de pobles afectats, van unir esforços per prohibir a Catalunya la tècnica de fractura hidràulica (fracking) en les tasques de prospecció o extracció de petroli i gas de baixa rendibilitat, ja que suposa una amenaça sobre la salut, l’economia agrària, el medi ambient i el paisatge. Cada sistema de 6 pous utilitza entre 54.000 i 174.000 m3 d’aigua i entre 1.000 i 3.500 m3 de substàncies químiques que injecten a molt alta pressió i a profunditats d’entre 400 i 5.000 m. Amb el lema “Millor vius que fòssils”, la plataforma cívica obrirà una línia de treball amb diverses universitats i experts a fi d’evitar les greus conseqüències d’aquesta mena d’activitats. També es presentaran allegacions conjuntes davant la Direcció Gral. d’Energia de la Generalitat que s’ha mostrat favorable als projectes de fracking, com el de l’empresa Montero Energy Corporation, la qual pretén foradar unes 90.000 ha. Les comarques afectades són: Osona, Bages, Berguedà, Noguera, Urgell, Segarra, Solsonès, així com zones de la Franja de Ponent. De fet, hi ha altres permisos demanats a Cardona, sol·licitat per Enagás; el de Santpedor, demanat  per Petroleum Oil i dos de concedits a Teredo Oil durant 6 anys, el del Ripollès i la Garrotxa, amb una  afectació superior a les 51.000 ha. En cas de no trobar hidrocarburs, es projecten dipòsits d’emmagatzematge de gas com el de Balsareny. El frackimg representa un dels pitjors sistemes d’explotació d’un model energètic basat en recursos no renovables, que pateix una crisi sense retorn i que té una gran repercusió sobre el canvi climàtic.
David Colell Orrit  / Ecologista
Publicat per la Manyana, edició de paper, 7/12/2012

Es presenta el llibre Atles dels Comtats de Pallars i Ribagorça abans de l'any 1000.

Jordi BOLÒS - Víctor HURTADO, Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (v806-v998), Rafael Dalmau editor, Barcelona, 2012, 167 pàgs. Sumari: Pròleg. Introducció. Medi geogràfic. Història política i eclesiàstica. Cronologia. Bases i signes convencionals. Mapes toponímics. Topònims preromans. Topònims creats en època romana. Topònims amb nom germànic i àrab. Topònims d'interès històric. Advocacions. Mapes econòmics. El bosc, les pastures i els conreus. El transport, les mines i les indústries. La conca de Tremp. La vall de Cardós i la Vallferrera. Les valls d'Àneu i d'Espot. La vall de Boí. Les valls de Barravés i Castanesa. La vall de Benasc. La vall d'Aran. La Terreta: Alaó, Areny i Orrit. La ciutat de Roda i el seu territori. Mapes de dominis.Demarcacions. Dominis comtals. La societat. La marca. Bisbat de Roda. Monestirs de fora dels comtats. Cenobis, cel·les, dotalies i pervivències paganes. Monestir de Santa Maria de Gerri. Monestir de Santa Maria de Lavaix. Monestir de Santa Maria d'Alaó. Monestir de Santa Maria d'Ovarra.

JORNADA INFORMATIVA-REIVINDICATIVA. ARENY DE NOGUERA DISSABTE DIA 8 DE DESEMBRE.


PROGRAMA D'ACTES 
  • 11:00 hores. Xerrades informatives en el local social d'Areny, al costat de l'església: "Fracking: què és, situació actual a Aragó" (per dos diputats de Chunta Aragonesista); "Radiacions i salut" (Joan Carles López, geobiòleg).
En el Campament d'Areny, al costat de la carretera N-230, tindran lloc la resta d'actes:
  • 12:30 hores. Lectura del II Manifest d'Areny 

    2º MANIFIESTO AREN: NO A LA LAT FORADADA-POBLA


    ¡¡¡NO AL AUMENTO DE LA CAPACIDAD DE
    TRANSPORTE DE LA LÍNEA DE FORADADA DEL
    TOSCAR- POBLA DE SEGUR!!!
    ¡¡¡NO A LAS AUTOPISTAS ELÉCTRICAS
    EN EL ALTO ARAGÓN Y EL PALLARS!!!
    ¡¡¡PUEBLOS VIVOS!!!
    Plataforma Unitaria Contra la Autopista Eléctrica
    Algunos están empeñados en destruir todo lo que esta a su alcance por dos duros.
    Cuando instalaron la línea de alta tensión a 220 Kv Forada-Pobla del Toscar, a finales de los años 60, aprovecharon el poder que les otorgaba “la mano dura” de la dictadura y la desinformación a la que estaban sometidos los vecinos. Aquel trazado expoliaba, una vez más, la riqueza del Prepirineo y creaba una cicatriz de 55 km. sin que sus habitantes pudieran decir lo que pensaban.

    Hoy, como ayer, RED ELÉCTRICA-REESA nos amenaza con el Proyecto de Repotenciación de la Línea de Alta Tensión Forada-Pobla. Su excusa es la de mejorar la calidad del servicio eléctrico a las personas, pero lo que persiguen realmente es incrementar su cuenta de resultados con el “mercadeo” internacional de la electricidad.

    El Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino nos dio la razón obligando a Red Eléctrica a presentar un Estudio de Impacto Ambiental-EIA a su proyecto de Repotenciación de La Pobla-Foradada, y le insto a que atendiera a las demandas de la sociedad civil organizada legalmente para que separara las pilonas y los cables de los núcleos habitados. Una vez más Red Eléctrica se burla de los ciudadanos y presenta un EIA en el que no sólo no presenta alternativas para separar el trazado de los pueblos, sino que mantiene su objetivo inicial de trazado.
    Red Eléctrica busca hoy la connivencia con los alcaldes de los diferentes territorios afectados para que le den el visto bueno a su proyecto. Saltándose todo principio ético y de Responsabilidad Social Coorporativa, Red Eléctrica, obvia a las organizaciones sociales y sienta a los alcaldes a su mesa sin contar con otros agentes sociales interesados, igual no tan dóciles. No nos dejemos engañar por los alcaldes y exijamos a estos a que estén a la altura de sus obligaciones, que no se conviertan en patéticos títeres de la empresa eléctrica y que defiendan con uñas y dientes los intereses de las personas que habitan en los pueblos. Los ciudadanos no olvidamos los gestos.

    En estos días un nuevo peligro amenaza nuestros territorios: el Fracking o Fractura Hidráulica. Esta técnica de extracción de gas del subsuelo, altamente contaminante de las aguas de los acuíferos y de los ríos, ha sido prohibida en multitud de países europeos, entre los que se encuentran nuestros vecinos franceses y que actualmente esta siendo rechazada por un buen número de Comunidades Autónomas del Estado Español y por los ciudadanos que ven hipotecar su futuro y el de sus hijos gracias a una equivocada política de aprovechamiento de los recursos naturales por parte de corporaciones empresariales sin escrúpulos.
    Por todo ello,
    PEDIMOS:

    1.- Instamos al Gobierno de España y a las Administraciones Autonómicas y Locales a que salvaguarden la salud y el bienestar de sus ciudadanos y ciudadanas por encima de los intereses macroeconómicos de ciertas empresas que sólo benefician a los que más tienen.

    2.- De esta manera el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino deberá desechar un proyecto que no sólo supone un tremendo impacto medio ambiental (ya que afecta a territorios de de la Red Natura 2000, zonas ZEPA y LIC), sino que supone un GRAVE impacto en la salud en los habitantes de las zonas afectadas.
    3.- El Estudio de Impacto Ambiental, no recoge ninguna de las sugerencias propuestas por la sociedad civil para desplazar la línea existente de los núcleos habitados, que en algunas pueblos no supera los 8 metros de distancia. Exigimos a Red Eléctrica a que busque y ejecute alternativas al trazado presentado en su Estudio de Impacto Ambiental, evitando los núcleos habitados.
    4.- Solicitamos mayor transparencia y dialogo con las administraciones locales, comarcales, provinciales y autonómicas con los afectados y con la Plataforma.

    5.- Que los ayuntamientos paralicen la BARBARIE de la FRACTURA HIDRÁULICA en nuestros territorios paralizando de inmediato todos aquellos permisos de investigación y extracción que se sitúen en nuestras tierras.   

    QUÉ PUEDES HACER TÚ:

    1.- Tienes el poder de tu Voto en tus manos. A la hora de emitirlo valora la actitud de CIERTOS PARTIDOS POLÍTICOS, que, en connivencia con los intereses ECONÓMICOS, no entienden de la salud ni del bienestar de la mayoría.

    2.- Envía una carta al Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental, MMARM, Plaza San Juan de la Cruz S/N, 28071, Madrid), mostrando su desacuerdo.

  • 13 hores. Música tradicional en directe, amb acordionistes de la zona.
  • 14 hores. Menjar popular (paella de verdures).
  • 15:30 hores. Espectacle: Colla de Diables del Pont de Suert.
*Al llarg de la jornada es recolliran signatures contra elfracking i podran subscriure's al·legacions contra la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur (model estàndard adjunt). Hi haurà una taula amb fullets informatius i diversos materials en venda per recolzar econòmicament als afectats. Es disposarà també de panells informatius sobre la riquesa natural de la zona i informació actualitzada sobre el fracking. A més,s'exposaran dibuixos dels nens i nenes de les escoles de la zona, i qui ho desitgi podrà col·laborar en la creació d'un mural col·lectiu.
INFORMACIO AGAFA DE ALTA TENSION/ALTA TENSIÓ
INFORMACIO AGAFADA DE LA TERRETA ELECTRICA