dimecres, 29 de desembre del 2010
dijous, 16 de desembre del 2010
ELS CANYETS COM A ESPAIS D'ATRACIÓ DE TURISTES I CIENTÍFICS
Gaudir del vol dels ocells carronyaires, o admirar com s’alimenten en llocs autoritzats per deixar-hi restes de bestiar mort (espais coneguts com a canyets), són dos dels espectacles naturals més buscats pels qui practiquen el turisme ornitològic, la fotografia de natura i, en general, l’ecoturisme. El nostre país, i concretament el Pirineu i el Prepirineu, són llocs idonis per gaudir d’aquest espectacle. I és que són l’únic indret d'Europa amb poblacions reproductores de totes les espècies d'ocells carronyaires: trencalòs, voltor comú, aufrany, milà reial, milà negre, còrvids i, recentment, voltor negre.
Aquesta abundància i diversitat d’ocells carronyaires es deu, en part, al gran esforç que des de fa anys duen a terme administracions, entitats sense ànim de lucre i persones a títol individual. Precisament, una de les mesures de conservació d'aquests ocells que més s’han utilitzat per part d’aquests col·lectius ha estat la creació i el manteniment de canyets.
Per reflexionar sobre la gestió i el futur d’aquestes instal·lacions, millorar-ne la coordinació (al Pirineu n’hi ha una xarxa densa i de tipologies molt diferents) i abordar com aprofitar-los millor per estudiar els carronyaires i atreure ecoturistes, l’Ajuntament de Trempi l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran(IDAPA) van organitzar el passat 3 de desembre la jornada “Gestió de canyets per ocells carronyaires al Pirineu”. Aquest acte, que va tenir lloc a la seu de l’Ajuntament de Tremp, era una de les activitats prèvies al XX Congreso Español de Ornitología i pretenia donar continuïtat a la jornada que va organitzar el propi Ajuntament l’any 2007 sobre turisme de fauna i desenvolupament rural.
Exemples de canyets utilitzats com a producte ecoturístic
Tot seguit es sintetitzen les principals aportacions de la jornada relacionades amb l’ecoturisme. D’entrada, cal destacar la presentació de dues experiències d’empreses recents que aprofiten els canyets com a producte ecoturístic.
La primera és Altre Pallars SL, una empresa familiar que gestiona dos canyets al poble abandonat de Buseu (municipi de Baix Pallars, accessible des de Gerri de la Sal) i que ha rehabilitat una casa d’aquest nucli (Casa Felip). Aquesta casa compta amb dues habitacions i una àmplia sala des d’on es poden observar els carronyaires i altres animals com els cérvols, sobretot durant l’època de la brama. A més de la casa, prop d’un dels canyets hi ha un aguait (hide) amb vidre espia (els observadors veuen els ocells sense ser vistos) i una càmera que està connectada amb un monitor situat a Casa Felip.
La segona experiència ésPhoto Logistics, una empresa que dóna servei al fotògraf de natura arreu de Catalunya i el gerent de la qual va ser entrevistat per aquest portal fa uns mesos. Entre d’altres productes, l’empresa ofereix la possibilitat de passar la nit en aguaits propers a dos canyets situats al municipi de Tremp: un a la serra de Lleràs (molt a prop del poble de Talarn) i un altre a la Terreta. El primer, dissenyat per capturar imatges d’ocells en vol, està gestionat per l’empresa per mitjà d'un conveni amb l'Estació Biològica del Pallars Jussà. El segon permet fotografiar ocells en terra i està gestionat gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Tremp, que n’és el propìetari. El servei que ofereix Photo Logistics inclou transport dels fotògrafs des del punt de trobada fins al hide, guiatges i assessorament, ús del hide i gestió dels permisos administratius necessaris. Els dos aguaits compten amb vidres espia, la qual cosa garanteix la tranquil·litat dels animals.
Recomanacions per a un bon ús ecoturístic dels canyets
Un cop presentades aquestes experiències, un dels blocs de debat posteriors es va dedicar a reflexionar sobre l’ús dels canyets com a recurs ecoturístic. Aquesta activitat encara és molt incipient al nostre país i, tot i que genera bones oportunitats per a l’ecoturisme i el desenvolupament rural, també s’ha vist que presenta riscos. Així, en algun canyet s’ha comprovat que algunes persones, que ja saben quan s’hi llencen restes d’animals, s’apropen massa als ocells, causant-los molèsties i provocant que el canyet perdi la seva funció principal (l’alimentació dels carronyaires).
Els assistents van constatar que cada canyet és diferent i que n’hi ha que admeten un ús ecoturístic i n’hi ha que no (perquè són molt inaccessibles, o perquè les administracions responsables volen que mantinguin exclusivament el seu ús científic i de suport alimentari per als carronyaires). Per això, es va detectar la necessitat que l’Administració regulés quins canyets són aptes per ser aprofitats per a usos ecoturístics i quins no. A partir d’aquí, la pròpia Administració hauria d’establir unes directrius de gestió que garantissin que l’aprofitament turístic dels canyets (en aquells que siguin aptes) és compatible amb la conservació dels ocells.
Partint de la base que la regulació i la supervisió dels canyets ha de correspondre a l’Administració, es va apostar per cedir-ne la gestió i, si és el cas, l’aprofitament ecoturístic a ONG, empreses o administracions locals. Però sempre garantint que l’entitat que els gestioni disposi de professionalitat i un compromís mínim de gestió (de 2 anys, per exemple) que s’hauria d’anar renovant periòdicament. Des d’aquest punt de vista, es va reclamar més coordinació entre les entitats gestores de canyets per evitar, per exemple, que en dos canyets propers s’hi dipositi menjar el mateix dia i això afecti la qualitat dels serveis ecoturístics d’un dels canyets.
ANAR DE SOPEIRA AL PONT DE SUERT: UN CALVARI
La N-230 a la frontera entre Sopeira i el Pont de Suert és el tercer tram més perillós de les carreteres d’Espanya, segons l’informe EuroRap elaborat pel Reial Automòbil Club d’Espanya (RACE). Es tracta d’un tram situat entre el quilòmetre 108 (Sopeira) i el 122 (el Pont de Suert). En aquest punt negre s’han registrat 13 accidents greus en els últims tres anys de l’estudi, amb sis sortides de via (el sinistre més habitual).Aquest tram registra una intensitat mitjana de vehicles de 3.099 al dia, segons l’informe. A més d’aquest punt negre, les carreteres de Lleida acumulen tres trams més amb alt risc de registrar accidents i els tres també es troben a la N 230. Es tracta del tram entre el final del túnel deVielha i el principi del nucli urbà d’Aubert; el situat entre el Pont de Suert iVilaller i el tram entreAlfarràs i Benavarri. Al seu torn, a la part d’Osca de la N-230 també hi ha dos trams amb perill elevat d’accidents: la variant de Benavarri el tram entre l’encreuament amb la C-1311 i Sopeira. De fet, el RACE considera perillosos 111 quilòmetres de la carretera N-230 tant a la província de Lleida com a la Franja.També a Osca hi ha dos trams negres més a la carretera entre Benavarri i la variant de Graus (N-123). Alcaldes de la zona han reclamat contínuament millores a la via i, concretament al Pont de Suert, un radar i la variant. El 2009 tres persones van perdre la vida en accidents de trànsit en aquesta carretera mentre que aquest any aquesta via ha registrat un accident mortal (És Bòrdes).
Baixa el risc d’accidents
Però no tots són males notícies a l’informe del RACE. El riscd’accident s’ha reduït a l’autopistaAP-2 entre Fraga i el límit amb Lleida. El 2008 el risc era del 28,4%, l’any següent es va reduir al 18% i el 2009 s’ha eliminat el perill (0%).Aquest any han perdut la vida en carreteres lleidatanes 40 persones, onze menys que en el mateix període del 2009 quan van morir 51 persones.
dimarts, 14 de desembre del 2010
LA TERRETA, FORA DE LES RUTES TURÍSTIQUES DEL PALLARS JUSSA
El Consell Comarcal del Pallars Jussà te penjat a la seua pagina web aquest mapa de la comarca on, sota el títol de "camins del Pallars" s’hi detallen 16 rutes de la comarca, amb els seus respectius tríptics informatius on s’informa amb tota mena de detalls de les seues característiques. Un treball molt ben fet. Pràcticament tota la comarca gaudeix d’un camí. Es pot recórrer gairebé tota la comarca seguint les rutes marcades. Però a la Terreta, no hi ha cap camí.Potser no consideren la Terreta Pallars Jussà?
ES PRESENTA EL PROGRAMA CAMINANT PER LA COMARCA 2010/2011
El Patronat Municipal d'Esports i l'Associació de dones Rosa d'Abril presenten la 5a temporada de caminades per conèixer la comarca fent salut.
El Patronat Municipal d’Esports i l’Agrupació de Dones Rosa d’Abril, amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà, del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i el Servei d’Informació i Atenció a la Dona, organitzen la 5a temporada de sortides per anar a caminar i al mateix temps conèixer la comarca.Aquest any l’activitat es farà els dissabtes i diumenges al matí i hi podran participar totes aquelles persones, a partir dels 13 anys, que vulguin fer esport. També s'ha organitzat una sortida especial, amb un recorregut més exigent que la resta, a la qual podran participar aquells que estiguin més preparats i tinguin la capacitat suficient per aguantar tot el recorregut.
El objectius generals del programa són 3:
- Millorar la salut a través de l’exercici físic caminant.
- Millorar la condició física en general.
- Conèixer millor el municipi i la comarca.
PROGRAMA DE SORTIDES
1a sortida:
Dissabte, 27 de novembre de 2010:
PUNT DE L’ANELL. Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
2a sortida:
Diumenge, 12 de desembre de 2010:
PUIGMASANA. Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
3a sortida:
Dissabte, 29 de gener de 2011:
caminada a PUIGMASANA. Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
4a sortida:
Diumenge, 13 de febrer de 2011:
PUNT DE L’ANELL. Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
5a sortida:
Dissabte, 26 de febrer de 2011:
SANT DEL BOSC. Fins el santuari de Sant Salvador del Bosc o Sant del Bosc, ermita i refugi en el Montsec, amb un desnivell 620 m. Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
6a sortida:
Diumenge, 13 de març de 2011:
SANT DEL BOSC. Fins el santuari de Sant Salvador del Bosc o Sant del Bosc, ermita i refugi en el Montsec, amb un desnivell 620 m. Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
7a sortida:
Dissabte, 26 de març de 2011:
FÍGOLS DE TREMP. Nucli de Fígols i el molí de l’oli., nucli de Puigvert i la Caseta Blanca. Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
8a sortida:
Dissabte, 9 d’abril de 2011:
LA VALL DELS VOLTORS. Descoberta de la zona de la Terreta. Sortida 8’15 h matí de l’estació d’autobusos.
9a sortida:
Diumenge, 5 de juny de 2011:
ISONA I ABELLA DE LA CONCA. Visita de l’església, amb les pintures romàniques, i el Foradot. Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
Sortida Especial:
Diumenge, 29 de maig de 2011:
PUIG DE MIRA PALLARS: des de l’Hostal Roig Ascensió al cim culminant del Montsec des de la Collada de l’Hostal Roig.Inici: Collada de l’Hostal Roig Accés: Arribada a la Collada de l’Hostal Roig per la carretera C-147a a Llimiana i la pista asfaltada (LV-9121) que passa per Sant Martí de Barcedana i Mata Solana. Just passat l’Hostal Roig hi ha un cartell indicador cap a la Portella Blanca.Durada: 3,35 hores, amb un desnivell de 594 m.
Sortida 9 matí de l’estació d’autobusos.
divendres, 10 de desembre del 2010
EL NOU DINOSAURE D'ARENY DE NOGUERA : 500 KILOS I DE 5 A 7 METRES
El reciente descubirimiento en el municipio oscense de Areny de Noguera por parte de la Universidad de Zaragoza de restos de una especiede dinosaurio desconocida en Europa, supone uno de los hallazgos más importantes hechos en Aragón y el más destacado realizado en la provincia de Huesca. La dimensión del logro reside en que los expertos estaban convencidos de que el Blasisaurus canudoi, un hadrosáurido con cresta emigrante de Asia, no podría haber vivido en el continente europeo, constituido hace 66 millones de años, por grandes islas que habrían impedido su dispersión. «El hallazgo confirma que el mar fluctuó en algún momento y bajó su nivel, lo que creó puentes entre islas e hizo posible que cruzaran de Asia a Europa, ya que los dinosaurios como animales terrestres tenían dificultades para nadar en grandes masas de agua marina», explicó Penélope Cruzado, uno de los miembros del grupo de investigación Aragosaurus-IUCA y en el que también han participado investigadores de la Universidad del País Vasco y el Museo del Jurásico de Asturias(MUJA).Blasisaurus canudoi pertenecía al grupo de hadrosáuridos (picos de pato), llamados lambeosaurinos,que se caracterizaban por la presencia de estructuras alargadas ocrestas en la cabeza. Se trataba de un dinosaurio herbívoro relativamente pequeño, que oscilaría entre los cinco y los siete metros de longitud, y con un peso que rondaría entre los 400 y 500 kilos. «Eran bípedos, pero también podían andar con las patas delanteras», apuntó Cruzado. Además, poseía unas mandíbulas con cientos de dientes capaces de triturar las plantas más duras. La cresta craneal, formada por una serie de tubos por los que pasaba el aire, era utilizada para producir sonido y bramar en época de celo. Precisamente, la cresta del animal no ha sido encontrada por los investigadores. «Es una pena y no sabemos si es que no ha salido, ya que solo podemos excavar con la radial y el martillo mecánico en la superficie, o no se ha conservado», lamentó la investigadora
LA 58ª ESPECIE / En todo el mundo existen unas 57 especies de hadrosaurios, y la hallada en Areny de Noguera añade una más. El nombre de blasisaurus ha sido dedicado al yacimiento Blasi (Areny de Noguera), en el que se encontraron los restos y canudoi, al paleontólogo aragonés José Ignacio Canudo, líder del Grupo Aragosaurus-IUCA de la Universidad de Zaragoza, por su contribución al estudio de los dinosaurios ibéricos.Por el momento, los investigadores han certificado una parte de los fósiles hallados, como los craneales, aunque continúan trabajando sobre vértebras, fémur y húmero, muy probablemente pertenecientes a la misma especie. En concreto, los fósiles craneales de este nuevo hadrosáurido fueron hallados y excavados en el yacimiento denominado Blasi 1, en Areny de Noguera, cuya edad está próxima a la de la extinción de los dinosaurios.
El Pirineo, clave para datar la extinción de estos grandes vertebrados.
El descubirimiento en el Pirineo de Blasisaurus y Arenysaurus, cuyos restos se han encontrado en rocas de hace unos 66 millones de años –unos pocos cientos de miles de años antes que un meteorito marcara la extinción de estos grandes vertebrados–está permitiendo reconstruir cómo eran las comunidad esde dinosaurios poco antes de este evento catastrófico. Esto es debido a que es uno de los pocos lugares del mundo donde se puede investigar si los dinosaurios se extinguieron a la vez que la caída del meteorito o un poco antes.
«EL PICO DEPATO ESPAÑOL»
La prestigiosa revistageológica canadiense Canadian Journal of EarthScience acaba de publicar un trabajo con la descripción delnuevo «pico de pato»español. Este trabajo ha sido liderado por el grupo Aragosaurus-IUCA de laUniversidad de Zaragoza y en él han participado investigadores de laUniversidad del País Vasco y el Museo del Jurásico deAsturias (MUJA). Areny de Noguera,municipio sede del hallazgo,es una de las dos únicas localidades aragonesas, junto a Galve, en la provincia de Teruel, en las que se han descrito dos dinosaurios distintos, blasisaurus yarenysaurus.
dijous, 9 de desembre del 2010
BLASISAURUS CANUDOI, UN ALTRE DINOSAURE D'ARENY DE NOGUERA
¡Un nuevo dinosaurio se ha unido a la familia! Penélope Cruzado-Caballero, José Ignacio Ruiz-Omeñaca y Xabier Pereda Suberbiola acaban de describir Blasisaurus canudoi, un nuevo hadrosaurio Lambeosaurino del Cretácico Superior de Arén, Huesca. Este dinosaurio se suma a su compañero Arenysaurus ardevoli, otro lambeosaurino de la misma localidad, aunque más moderno, y pasa a engrosar la larga lista de Dinosaurios ibéricos.
Este dinosaurio es especial para todos los aragosaureros, ya que el epíteto especifico, canudoi, está dedicado a José Ignacio Canudo, líder del Grupo Aragosaurus, por su contribución a la Paleontología de dinosaurios. Los fósiles craneales de este nuevo hadrosáurido fueron hallados y excavados en el yacimiento denominado Blasi 1, dentro una serie de campañas que comenzaron en 1997 en Arén. Durante estas intervenciones se trabajó en seis yacimientos paleontológicos, para recuperar los restos de los dinosaurios más modernos de Europa, entre los que se encuentran Arenysaurus y Blasisaurus. Arén, junto a Galve (Teruel) son las dos únicas localidades aragonesas donde se han descrito dos dinosaurios distintos. Teniendo en cuenta la importancia de los dinosaurios de Arén, desde hace unos años hay un museo en la misma localidad donde se muestran los principales fósiles (Museo de los Últimos Dinosaurios de Europa,http://www.dinosauriosdearen.es/). Blasisaurus pertenecía al grupo de hadrosáuridos llamados lambeosaurinos que se caracterizaban por la presencia de estructuras alargadas o crestas en la cabeza (un ejemplo sería Parasaurolophus). Además, poseían unas mandíbulas con cientos de dientes capaces de triturar las plantas más duras. Era un dinosaurio relativamente pequeño, que oscilaría entre los cinco y los siete metros de longitud. Blasisaurus, junto a Arenysaurus son dos de los últimos dinosaurios que vivieron en la Península Ibérica. Sus restos se han encontrado en rocas de hace unos 66 millones de años, unos pocos cientos de miles de años antes que un meteorito marcara la extinción de estos grandes vertebrados. El descubrimiento de estos hadrosáuridos oscenses está permitiendo reconstruir como eran las comunidades de dinosaurios poco antes de este evento catastrófico. Esto es gracias a que el Pirineo es uno de los pocos lugares del mundo donde se puede investigar si los dinosaurios se extinguieron a la vez que la caída del meteorito, o un poco antes. Blasisaurus indica que vivieron hasta bien cerca del límite.
La referencia completa es: Cruzado-Caballero, P., Pereda Suberbiola, X., Ruiz-Omeñaca, J.I. 2010. Blasisaurus canudoi gen. et sp. nov., a new lambeosaurine dinosaur (Hadrosauridae) from the latest Cretaceous of Arén (Huesca, Spain). Canadian Journal of Earth Sciences, 47, 12, 1507-1517.
dimarts, 7 de desembre del 2010
Expertos debaten en Tremp sobre la reintroducción de especies en el medio
Bajo el título de Las reintroducciones, ¿un fin o una herramienta? se realizó ayer una mesa redonda dentro del congreso ornitológico que desarrolló durante cinco días en la localidad leridana de Tremp y que ayer se clausuró. Especies tan emblemáticas como el quebrantahuesos, el águila perdicera o la focha moruna fueron objeto de debate. Expertos de SEO/BirdLife, de la Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos, del Gobierno Balear, de la Fundación Gypaetus y de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid concluyeron que las reintroducciones de especies en el medio natural son una herramienta de conservación de la biodiversidad. Además, son una oportunidad para recuperar poblaciones de especies extinguidas o reforzar poblaciones en un estado de conservación muy delicado. Por otro lado, aseguran los expertos que estas reintroducciones pueden contribuir a aumentar la diversidad genética de poblaciones aisladas o para ayudar a la conexión entre núcleos fragmentados. En su opinión las reintroducciones deben ser proyectos necesarios cuando no existan otras alternativas evitando así que esta herramienta lleve a desviar los verdaderos intereses de los proyectos de conservación. Ante todo deben priorizarse estrategias de conservación de los hábitats que pueden ayudar a la recuperación natural de las especies. Por otra parte, el lunes se celebró una mesa redonda sobre la gestión de muladares para la conservación de aves necrófagas a la que asistieron cerca de cien personas y que coordinó Ana Íñigo, responsable de Especies Amenazadas de SEO/BirdLife, finalizó con cinco conclusiones clavepara el futuro de estas aves. En primer lugar es posible la alimentación de las necrófagas con una ganadería extensiva que quede integrada en la naturaleza. Por otro lado es necesario potenciar estrategias para crear una ganadería extensiva, es decir, ayudar a los ganaderos con subvenciones sobre todo en aquellos
lugares donde se encuentren las aves necrófagas. La valoración global del congreso que se celebró ayer es positiva tanto para SEO/BIrd Life como para el Ayuntamiento de Tremp. En total se han inscrito 350 congresistas y las actividades paralelas se han desarrollado con éxito, según el consistorio.
Neix el primer poll de Voltor Negre als Pirineus
La Reserva Nacional de Boumort ha estat l’escenari incomparable del naixement del primer poll de voltor negre del Pirineu. Efectivament el passat diumenge 25 d’abril el personal encarregat del seguiment del “Projecte de reintroducció del voltor negre a Catalunya” va poder comprovar com es feia visible un capet molt diminut, entre les potes dels seus progenitors: la Perla de 7 anys i el Portell de 4; dos dels voltors negres alliberats l’any 2007, tot just al començament d’aquest projecte.Un fet com aquest no s’havia produït des de fa molt més de 100 anys, quan els voltors negres van desaparèixer de la major part de la seva àrea europea de distribució.Com ha estat possible que un ocell d’aquesta envergadura torni al Pirineu per recuperar la seva demografia a banda i banda de la serralada?. Doncs gràcies a l’esforç solidari d’una sèrie d’entitats, organitzacions i, en definitiva persones que s’han bolcat durant els dos darrers anys en la consecució d’un mateix objectiu: la reintroducció d’una espècie extinta en un passat recent, com és el cas del voltor negre.El naixement d’aquest primer exemplar en llibertat arriba abans del previst i en el moment més propici: 2010 ha estat declarat “Any Internacional de la Biodiversitat” per Nacions Unides, i el voltor negre és “Ave del Año” per SEO/BirLife. Dos motius que corroboren i emmarquen l’esforç realitzat per la Generalitat de Catalunya (DMAH) i l’Obra Social de Caixa Catalunya, com a promotors d’una iniciativa que compta ademés amb la valuosa participació de l’ entitat GREFA (Grupo para la Rehabilitación de la Fauna Autóctona y sus Hábitats), la importantíssima col·laboració de la Junta d’Extremadura i el patrocini de Red Eléctrica de España a més de l’ajut de l’associació d’Amics del Centre de Fauna de Vallcalent (TRENCA).Cal destacar que en aquests moments el Pirineu català es converteix en l’única regió europea on coincideixen com a nidificants les quatre espècies de voltors del continent: trencalòs, voltor negre, aufrany i voltor comú, el que constitueix un valor afegit d’atracció per a l’ecosistema i per al desenvolupament sostenible de la zona. A més tenint en compte que també hi crien altres rapinyaires carronyaires com els milans reial i negre, fa que la comunitat d’aquests ocells rapinyaires que s’alimenten dels animals morts (contribuint a controlar les malalties que afecten als ramats i altres espècies) sigui la més complerta i biodiversa d’Europa.Aquest projecte que es va iniciar a mitjans del 2007 amb l’alliberament dels primers exemplars, compta en l’actualitat amb una població de 16 voltors negres que romanen de forma habitual dins de l’àrea de reintroducció (comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alt Urgell) havent-se format durant aquesta primavera tres parelles estables afincades a la zona, una de les quals ha portat a bon terme el seu cicle reproductor amb el naixement d’aquest primer poll Pirinenc.
Neix al Pallars el primer exemplar de voltor negre després d'haver-se extingit
La reintroducció del voltor negre a les comarques del Pirineu comença a donar fruits. El diumenge 25 d'abril va néixer a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, al Pallars Jussà, el primer poll de voltor negre del Pirineu. Segons els tècnics de l'Obra Social de Caixa Catalunya que gestionen el programa de reintroducció, el naixement és un fet que no s'havia produït des de feia més de cent anys, quan els voltors negres van desaparèixer de la majoria de la seva àrea europea de distribució. El poll és fill de dos exemplars de voltor negre alliberats l'any 2007, quan es va posar en marxa el programa de reintroducció del voltor negre a Catalunya. Actualment hi ha 16 voltors negres que habitualment són dins de l'àrea de reintroducció, a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, i que han format durant aquesta primavera tres parelles estables a la zona, una de les quals ha dut a bon terme el cicle reproductor amb el naixement d'aquest primer poll pirinenc. Els tècnics destaquen que en aquests moments el Pirineu català esdevé l'única regió europea on coincideixen com a nidificants les quatre espècies de voltor del continent: el trencalòs, el voltor negre, l'aufrany o voltor petit i el voltor comú, cosa que segons els tècnics de Caixa Catalunya constitueix un valor afegit d'atracció per a l'ecosistema i per al desenvolupament sostenible de la zona. A més, també hi crien altres rapinyaires carronyaires com els milans reial i negre, amb la qual cosa la comunitat d'aquests ocells rapinyaires que s'alimenten d'animals morts (i contribueixen a controlar les malalties que afecten els ramats i altres espècies) és la més completa i diversa d'Europa.
Presenten els resultats de la reintroducció del voltor al Jussà
Gairebé un centenar de persones van assistir diumenge a una jornada en un establiment hoteler de Tremp en què es va presentar el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus. En la presentació, que es va organitzar de forma paral·lela al Congrés Nacional de Seo/BirdLife, es va explicar que en tres anys s'ha arribat a una població de 22 exemplars, cinc parelles i una primera reproducció.
diumenge, 5 de desembre del 2010
LA TERRETA PÀGINA 3 DE LA MANYANA
La Terreta es una zona formada por los núcleos de Castarné, Llastarri, Pont d’Orrit, Masos d’Espluga, la Torre de Tamúrcia, els Masos de Tamúrcia, Espluga de Serra, Torogó, Escarlà, Tercui, Castissent, Aulàs, Sapeira, Esplugafreda y Espells, que suman n total de 150 vecinos. asta 1969 los núcleos de la Terreta se agrupaban en dos municipios (Sapeira y Espluga de Serra) y a partir de 1970 todos pasaron en bloque a Tremp. Una iniciativa popular en la Terreta , zona además limítrofe con la Ribagorça, promovió una consulta el pasado 25 de abril para preguntar
a los habitantes de esta zona si deseaban la segregación de la Terreta del municipio de Tremp para convertise en municipio propio. La consulta se hizo el mismo día y en el mismo lugar que la consulta por la independencia de Catalunya (promovida por Lo Pallars Decideix), de manera que los vecinos de la Terreta pudieron depositar papeletas en dos urnas, una para la independencia e Catalunya y otra para la independencia de la Terreta. La vinculación con Tremp siempre ha sido poco fluida porque les separan 100 kilómetros y porque la gente de la Terreta siempre se ha sentido más ribagorzana que pallaresa, por lo que tras el referendum del pasado abril fuentes vecinales ya apuntaron que de prosperar la iniciativa popular e independizarse quizás preferirían pasar a pertenecer a l’Alta Ribagorça antes que permanecer en el Pallars Jussà. Aunque la consulta no era vinculante, para que prosperase la iniciativa y se iniciasen los trámites para la segregación de la Terreta, debía estar avalada por más del 50 por ciento de las papeletas el día 25. Y lo consiguieron.La participación en la consulta popular fue del 60% y por mayorìa ganó el sí a la segregación (con 60 votos a favor y 3 en contra). Tras los resultados favorables, la asociación de vecinos envió el pasado mes de mayo una carta a Governació para comunicarle su voluntad de separarse de Tremp. La carta ha sido contestada en noviembre, 7 meses después, en los siguientes términos: Governació les aconseja constituirse como Entidad Menor Descentralizada (EMD), ya que al no sumar 2.000 habitantes no pueden convertirse en municipio propio. Además la Conselleria de Governació ofrece la posibilidad a la Terreta de pasar a ser EMD de Tremp o del Pont de Suert, abriéndoles la puerta en este último caso a pasarse a la comarca de l’Alta Ribagorça. Los vecinos aguardarán ahora al cambio de Govern, tras las elecciones autonómicas del pasado 28 de noviembre, para decidir qué opción eligen, pero de entrada la asociación se muestra más partidaria de pasar a ser EMD del Pont de Suert y cambiar de comarca. Así se corroboró en una reunión de vecinos celebrada hace apenas una semana.
300 ORNITOLEGS PARTICIPEN EN EL CONGRES DE TREMP
Más de 300 ornitólogos se dan cita hasta el miércoles en Tremp donde la organización ecologista más veterana de España, SEO/BirdLife celebra desde ayer su 20 Congreso, que en esta edición está dedicado a las aves de montaña. El encuentro fue inaugurado ayer por la mañana por Eduardo de Juana, presidente de SEO/BirdLife, Víctor Orrit, alcalde de Tremp, Frederic Ximeno, director de Política Ambiental de la Generalitat, y Alejandro Sánchez, el director saliente de SEO/BirdLife. Las aves de montaña son el hilo conductor del encuentro, en el que también se abordan diferentes temas de actualidad medioambiental como los efectos del cambio climático, de los que ha hablado el profesor de la Universidad de Montana (EEUU), Thomas Martin, en la conferencia magistral Efectos del cambio climático en las aves de los ecosistemas en altura. La situación actual de diferentes especies en peligro como el urogallo o el quebrantahuesos, la gestión de muladares y las aves necrófagas o el nuevo inventario de las Áreas Importantes para las Aves de SEO/BirdLife serán algunas de las ponencias más relevantes del encuentro de los ornitólogos. En él se presentarán también más de 70 paneles informativos sobre proyectos científicos ornitológicos y cerca de 50 comunicaciones libres. Durante la inauguración del Congreso, SEO/BirdLife entró los IV Premios Bernis que concede cada dos año para reconocer la labor de diferentes personalidades e instituciones en cuatro categorías . El Premio Francisco Bernis a la trayectoria personal ha recaído en esta edición en Salvador Maluquer i Sostres, Fundador y ex-presidente de SEO/BirdLife; el de Conservación ha ido a parar a la Brigada contra el Furtivismo y el Veneno del Cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge ; el de Divulgación, a la revista Quercus, que en 2011 cumple 30 años, y el de Investigación a Diego Gil, del Museo Nacional de Ciencias Naturales, por sus descubrimientos en la transferencia de hormonas de las madres a las crías de pájaros a través del huevo. Ayer también se inauguró la Feria del Ornitólogo y del Naturalista, Naturavia 2010, un encuentro de empresas y entidades relacionadas con el sector de la ornitología.
La plataforma anti MAT denuncia la muerte de aves
La Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica Isona-Monsó participa en el Congreso de Ornitología presentando un póster informativo, con el cual se quieren hacer llegar a los asistentes al evento su preocupación por los proyectos de Red Eléctrica de España en este territorio, que “ponen en peligro el futuro de nuestras aves, entre las que se encuentran algunas de las joyas del patrimonio natural de nuestro país, como es el caso del quebrantahuesos”. En el póster se incluyen fotografías de algunas aves electrocutadas en las cercanías de poblaciones afectadas por los citados proyectos, un águila real y un milano real muertos en el entorno de Torogó y La Puebla del Mon, en las líneas eléctricas ya existentes, que no presentan ninguna medida de protección para evitar la electrocución de aves.
dissabte, 4 de desembre del 2010
LA PLATAFORMA UNITARIA CONTRA LA AUTOPISTA ELECTRICA PRESENT AL CONGRES DE TREMP
la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica s'ha inscrit al XX Congrés Español d'Ornitologia de Tremp (organitzat per SEO/BirdLife i l'Ajuntament de Tremp), presentant un pòster informatiu —el mateix que encapçala aquestes línies—, amb el qual es vol fer arribar als assistents a aquest important esdeveniment la nostra preocupació pels projectes de Red Eléctrica de España al nostre territori —l'Autopista Elèctrica Peñalba-Monzón-Isona i l'augment de capacitat de transport de la línia elèctrica de Foradada del Toscar a La Pobla de Segur—, que posen en perill el futur de les nostres aus, entre les quals es troben algunes de les joies del patrimoni natural del nostre país, com és el cas del trencalòs.En el pòster s'inclouen fotografies d'algunes aus electrocutades en les rodalies de poblacions afectades pels citats projectes —ni més ni menys que un àguila real i un milà negre, morts, respectivament, a l'entorn de Torogó i La Puebla del Mon— en les línies elèctriques ja existents al nostre territori, que no presenten cap mesura de protecció per evitar l'electrocució d'aus —dada que ens fa pensar en el poc interès que les elèctriques tenen en el manteniment de les línies que proveeixen de llum a les llars i que contrasta amb el seu afany a dur a terme megaprojectes purament especulatius, com l'Autopista Elèctrica Peñalba-Mozon-Isona—. També informa el pòster, a través dels documents presentats per REESA per a la fase inicial d'aquest últim projecte, dels possibles recorreguts de l'Autopista Elèctrica —on es pot comprovar com afectarien a zones d'especial interès i protecció per a les nostres aus— i de les espècies la presència de les quals ha estat constatada a l'àrea d'estudi.Si esteu interessats a conèixer directament la informació de la qual disposem sobre aquesta matèria i la nostra opinió sobre aquest tema, podeu apropar-vos pel Congrés, que té lloc en l'IES Tremp (Carrer Bisbe Iglesias nº 5 de Tremp) fins al proper 8 de desembre. Allí trobareu a un dels nostres membres que informa als interessats del contingut de la nostra investigació sobre aquest assumpte.
CONGRÉS D'ORNITOLOGIA A TREMP
El XX Congreso Español de Ornitología, organizado por SEO/BirdLife y el Ayuntamiento de Tremp (Lleida), se inaugurará hoy sábado en esta localidad, con la participaciónde más de trescientos expertos y aficionados. Dedicado a las aves de montaña, el congreso contará con numerosos expertos del ámbito nacional e internacional y a la vez, con aficionados y socios de SEO/BirdLife. Hasta el día 8 de este mes, Tremp contará con una serie de actividades en las que se involucrará a todo el pueblo, explicó la portavoz de prensa de SEO, Carmen Fernández. Talleres de construcción de nidos para niños, charlas sobre viajes naturalistas y excursiones junto a monitores expertos son algunas de las actividades que se harán.
CONGRÉS D'ORNITÒLEGS A TREMP
El Congrés Espanyol d’Ornitologia que s’inaugura avui a Tremp enfronta els organitzadors, Seo Birdlife, amb el Grup de Rehabilitació de laFauna Autòctona i el seu Hàbitat (Grefa), entitat que ha liderat el projecte de reintroducció del voltor negre al Pirineu. Grefa ha publicat al seu web oficial dos articles en què acusa “un sector de Seo” d’“intransigència”al no acceptar una conferència al congrés sobre la recuperació del voltor negre. “No és el comitè científic el que s’oposa a la presentació, sinó uns personatges que usen aquest comitè per defensar la seua intransigència”, assenyala Grefa en un comunicat. L’entitat farà finalment la seua conferència diumenge a les 16.00 hores a l’Hotel Segle XX deTremp, en un acte al marge del programa del congrés elaborat per Seo Birdlife. Per la seua part, representants de Seo Birdlife i de l’ajuntament de Tremp van presentar ahir als veïns el programa de conferències i activitats lúdiques i educatives del congrés al Museu Comarcal de Ciències Naturals, que també va acollir una conferència prèvia a la inauguració del certamen.
dimecres, 1 de desembre del 2010
ELS DEL ROCAMORA GUANYEN UNES VACANCES A PORTO
el representant de Torrelsa Cafès, Eduard Riera, fa entrega d’un premi a Montse Altarriba Sala, del restaurant Can Rocamora d’Areny (Osca), com a guanyadora del sorteig d’un cap de setmana a Porto. El sorteig es va portar a terme el passat 9 de novembre en el curs d’un acte que va clausurar la presència de la firma a la fira internacional Hostelco de Barcelona. Aquesta activitat s’emmarca dins del cicle de celebracions que l’empresa ha organitzat amb motiu del seixanta aniversari.
dimarts, 30 de novembre del 2010
LA GENERALITAT ACONSELLA A LA TERRETA CONVERTIRSE EN ENTITAT MENOR DESCENTRALITZADA DEPENENT DE TREMP O DEL PONT DE SUERT
Los vecinos de la Terreta han recibido por fin una respuesta de la Conselleria de Governació i Administraciones Públicas a su petición de segregarse del municipio de Tremp. Tres meses después de enviar la solicitud a la Generalitat la Associació de Veïns de la Terreta, que representa a una quincena de poblaciones agregadas a Tremp, ha recibido una carta en la que Governació le aconseja constituirse como Entidad Municipal Descentralizada (EMD), ya que al no sumar 2.000 habitantes no puede convertirse en municipio propio. Además la Conselleria de Governació ofrece la posibilidad a la Terreta de pasar a ser Entidad Local Menor deTremp o del Pont de Suert, pasando en este último caso a formar parte de la comarca vecina de l’Alta Ribagorça. Los vecinos aguardarán ahora al cambio de Govern, tras las elecciones autonómicas de este domingo pasado, para decidir qué opción eligen, pero de entrada la asociación se muestra más partidaria de pasar a ser Entidad Municipal Descentralizada del Pont de Suert y cambiar de comarca. Así se corroboró en una reunión de vecinos celebrada el sábado pasado. Cabe destacar que los vecinos de la Terreta ya hicieron un referéndum para segregarse del municipio de Tremp que ganó la opción de sí a a separación por una inmensa mayoría.
dissabte, 27 de novembre del 2010
TREMP OBRE L'OFICINA D'ATENCIÓ AL CIUTADÀ A LA TERRETA
El Ayuntamiento de Tremp ha abierto una oficina de atención a la ciudadanía a La Terreta. De esta manera los vecinos se ahorrarán una hora de trayecto en coche para ir a hacer gestiones al Ayuntamiento y podrán hacer trámites municipales sin tener que desplazarse a Tremp.El consistorio ha habilitado un espacio municipal en el Casal dels Voltors en la Torre de Tamúrcia. Los trámites más pedidos hasta ahora han sido los empadronamientos y las solicitudes de volantes, tanto de empadronamientos como de convivencia. La distancia que hay de la Terreta a Tremp fue uno de los motivos que llevó a los vecinos a hacer una consulta sobre la separación de La Terreta del municipio de Tremp. El resultado fue 60 a favor del sí y 3 del no. Por otra parte, la Associació Cultural de la Terreta se reunirá hoy sábado a las 16.30 al Casal dels Voltors de La Torre de Tamúrcia. En esta reunión hay los siguentos puntos del orden del día: municipio descentralizado o segregación, balanzas fiscales de la Terreta, la primera Feria de la Terreta, organización interna. Estra misma reunión estaba prevista para el pasado fin de semana pero la llegada de la nieve impidió su celebración y se aplazó. Hoy se vuelven a reunir para hablar sobre la posible segregación de esta localidad de su municipio que es Tremp
dijous, 25 de novembre del 2010
ES CARREGUEN 2 MIRADORS DEL SEGLE XIX EN LA REFORMA DEL PALAU EPISCOPAL DE BARBASTRE
El presidente del Gobierno de Aragón, Marcelino Iglesias, y el obispo de la diócesis de Barbastro-Monzón, Alfonso Milián, inaugurarán el miércoles 15 de diciembre el Museo Diocesano, en el que el Gobierno de Aragón ha invertido más diez millones de euros en la rehabilitación del edificio. La Consejera de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de Aragón, María Victoria Broto, explica que “el Museo Diocesano de Barbastro ha quedado magnífico” y destaca que va a ser un "museo referente”.El Museo ocupa el volumen del Palacio con fachada hacia la plaza y a la calle Palacio, además de la ampliación al jardín distribuyéndose en las plantas baja, primera y bajo cubiertas actuales, más dos plantas sótano de nueva creación. Las dependencias de la Diócesis y los Archivos Diocesano y Municipal ocupan el edificio orientado a la calle Palacio, la calle Academia Cerbuna y al jardín exterior. En este volumen se alojan todas las dependencias administrativas, distribuyéndose en las plantas baja, primera y tercera. La existencia de los archivos con personal independiente obligó a elegir un emplazamiento que fuera próximo a la diócesis por el uso de sus fondos desde la misma y, además, una independencia para el archivo del ayuntamiento de Barbastro.
http://www.radiohuesca.com/Noticia.aspx?codigo=429418
Palacio Episcopal: sigue la línea aragonesa de otros edificios de la ciudad. Su construcción data del siglo XVI, con una ampliación posterior en el siglo XVII. Su fachada se divide en tres franjas, con galería de arcos, remate con un gran alero y dos balcones mirador.
http://es.wikipedia.org/wiki/Barbastro
http://www.radiohuesca.com/Noticia.aspx?codigo=429418
Palacio Episcopal: sigue la línea aragonesa de otros edificios de la ciudad. Su construcción data del siglo XVI, con una ampliación posterior en el siglo XVII. Su fachada se divide en tres franjas, con galería de arcos, remate con un gran alero y dos balcones mirador.
http://es.wikipedia.org/wiki/Barbastro
dimarts, 23 de novembre del 2010
ANTONI MARGALIDA, 16 ANYS TREBALLANT A LA TERRETA
Antoni Margalida
Vice-president i membre fundador del Grup d'Estudi i Protecció del Trencalòs. Ha dedicat els darrers 16 anys a l'estudi i conservació de la població catalana de trencalòs. La seva activitat investigadora s'ha centrat en l'estudi de la biologia reproductora de l'espècie, de la que existia poca informació en estat salvatge. L'aplicació d'un innovador sistema de vídeo- cameres va permetre aprofundir i donar a conèixer alguns aspectes, fins a la data inèdits, de l'ecologia d'aquesta espècie, com ara l'agressió fratricida entre germans, la variació temporal de la dieta i altres aspectes del comportament que poden tenir interessants aplicacions en el maneig i conservació de l'espècie. Ha publicat dos llibres monogràfics i més de 30
Vice-president i membre fundador del Grup d'Estudi i Protecció del Trencalòs. Ha dedicat els darrers 16 anys a l'estudi i conservació de la població catalana de trencalòs. La seva activitat investigadora s'ha centrat en l'estudi de la biologia reproductora de l'espècie, de la que existia poca informació en estat salvatge. L'aplicació d'un innovador sistema de vídeo- cameres va permetre aprofundir i donar a conèixer alguns aspectes, fins a la data inèdits, de l'ecologia d'aquesta espècie, com ara l'agressió fratricida entre germans, la variació temporal de la dieta i altres aspectes del comportament que poden tenir interessants aplicacions en el maneig i conservació de l'espècie. Ha publicat dos llibres monogràfics i més de 30
LA TERRETA FA UN PAPER MOLT SECUNDARI AL CONGRES D'ORNITOLOGIA
Segons informa la terreta digital:
El dia 7, a 6:30 de la tarde, hi ha la cerimònia de cloenda i desprès el Sopar d'Honor que clourà aquests dies de Congrès on es presenten ponències, comunicacions i comunicacions-pòsters sobre ornitologia espanyola.
El dilluns al matí es fa una visita per la zona a escollir entre elscongostos de Mont-Rebei o el de Collegats i el dimecres, un cop ja ha finalitzat tot el Congrès, visita a La TERRETA que els de SEO/Birdlife anomenen com YERRETA. Qualsevol visita, siguin professionals d'algun tema o no, es ben rebuda, però això de quedar-se al darrera del programa, un cop ja ha finalitzat tot, com que no queda molt bé
"08:00-17:00. Excursión ornitológica a la zona de la Yerreta y su muladar. Visita al pueblo de Montanyana. Congresistas gratis (picnic no incluido); acompañantes 3,00 € (picnic no incluido). "
El dia 7, a 6:30 de la tarde, hi ha la cerimònia de cloenda i desprès el Sopar d'Honor que clourà aquests dies de Congrès on es presenten ponències, comunicacions i comunicacions-pòsters sobre ornitologia espanyola.
El dilluns al matí es fa una visita per la zona a escollir entre elscongostos de Mont-Rebei o el de Collegats i el dimecres, un cop ja ha finalitzat tot el Congrès, visita a La TERRETA que els de SEO/Birdlife anomenen com YERRETA. Qualsevol visita, siguin professionals d'algun tema o no, es ben rebuda, però això de quedar-se al darrera del programa, un cop ja ha finalitzat tot, com que no queda molt bé
"08:00-17:00. Excursión ornitológica a la zona de la Yerreta y su muladar. Visita al pueblo de Montanyana. Congresistas gratis (picnic no incluido); acompañantes 3,00 € (picnic no incluido). "
dilluns, 22 de novembre del 2010
EL XX CONGRÉS ESPANYOL D'ORNITOLOGIA PASARA PER LA TERRETA
SEO/BirdLife celebra en 2010 el XX Congreso Español de Ornitología en Tremp (Pallars Jusà, Lleida). Este evento, que tendrá lugar entre el 4 y el 8 de diciembre, permitirá que centenares de aficionados a las aves vivan un encuentro único donde intercambiar impresiones, experiencias y conocimientos. A lo largo de estos días se desarrollará un interesante programa de actividades que incluyen sesiones científicas, mesas redondas, comunicaciones orales y grupos de trabajo, todo bajo la supervisión del Comité Científico de SEO/BirdLife. No faltarán tampoco las actividades lúdicas y culturales, que este año tendrán una notable presencia, como la IX edición de Naturavia 2010, la feria del ornitólogo y naturalista, dos excursiones a lugares emblemáticos de la zona como son el Congost de Montrebei y la Terreta-Muntanyana, y toda una programación de actividades paralelas diseñada para acompañantes al Congreso y población local.
dimarts, 16 de novembre del 2010
Manifestació de l'absurd
Fa tot just una setmana, i mentre el Papa consagrava la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, una munió d'aragonesos convocats pels alcaldes dels ajuntaments de Vilanova de Sixena, a la comarca dels Monegres; Peralta de Alcofea i Berbegal, a la comarca del Somontano, de Barbastre i el de Tamarit de Llitera, es manifestaven contra el seny i la resolució de la Unesco de 1964 amb què es regeixen tots els museus del món, també el del Vaticà. Una altra vegada, el motiu era la reclamació d'objectes religiosos del Museu de Lleida i que, en el seu dia, ingressaren en aquest museu per compravenda, permuta o de donació, de la mà del bisbe Meseguer. Vaig veure que a la pancarta que portava la consellera d'Educació i Cultura del Govern aragonès, María Victoria Broto, hi deia: "Justicia y dignidad. Aragón por la devolución de sus bienes", tot i que els crits que s'escoltaven només anaven contra la "dignidad", que, en teoria, els hem manllevat des de Catalunya. Si em permeteu, no deixa de ser sorprenent que, mentre gairebé acusen de robatori els catalans, no apel·lin a la justícia i a la dignitat per a tota la resta de patrimoni originari d'Aragó que es van vendre per aquests mons de Déu. Els col·leccionistes americans com Pierpont Morgan, Hearst o Getty se'n van fer un tip de comprar obres provinents d'Aragó i museus com el Metropolitan de Nova York i el de Filadèlfia, així com el de Brussel·les, llueixen orgullosos peces aragoneses. Només per esmentar-ne uns quants, cal dir que el tríptic (segle XIV) del monestir de Pedra, Nuévalos, és a l'Acadèmia de la Història de Madrid, el retaule de Bagüeste de final del segle XV és als EUA, la predel·la d'un retaule de 1528 de Argavieso es troba al Canadà, la taula de crucifixió (segle XV) de Montsó és a Marsella i les taules del retaule major (c. 1519) de Sixena (i això no el fa posar vermell, alcalde de Vilanova de Sixena?) estan disperses entre el Museu Provincial d'Osca, el de Belles Arts de Saragossa, el Museu del Prado, el MNAC, el de Lleida, el de Santa Cruz de Toledo i col·leccions particulars espanyoles i americanes. Però, és clar, Nova York, Filadèlfia o Brussel·les no formen part d'aquesta "unidad de destino en lo universal" ni tampoc fan tuf de catalans, oi? Quina dignitat més selectiva que tenen aquests que van anar a la manifestació de l'absurd!
diumenge, 14 de novembre del 2010
LA PLATAFORMA ANTI MAT DE MOMENT NO PRESENTARA DENUNCIES
La plataforma contra la MAT Montsó-Isona va descartar ahir la denúncia conjunta per l'aparició d'estaques del traçat l'estiu passat, al considerar-la poc efectiva. Va acordar en assemblea crear pancartes i adhesius per informar i també dirigir-se als partits polítics perquè exposin la seua posició davant de les pròximes autonòmiques. També demanen als alcaldes que insisteixin en la seua oposició.
VOLEN CREAR EL CENTRE SOBRE LA TERRETA ... AL PONT DE MONTANYANA
El conseller de Governació, Jordi Ausàs, va firmar ahir un conveni de col·laboració amb els ajuntaments del Pont de Montanyana, a la Ribagorça d'Osca, i Tremp, al Jussà, per a la construcció d'un espai cívic catalanoaragonès.
L'edifici s'ubicarà a l'actual Casa Potecari, de Pont, amb l'objectiu de cohesionar de forma cívica i social la zona coneguda com la Terreta, a cavall dels dos territoris. El Govern i els dos ajuntaments finançaran el cost de les obres.
Ausàs també va visitar les obres de revitalització del centre antic de Vilaller, a l'Alta Ribagorça, que s'inclouen dins del programa Viure al poble que impulsa la conselleria de Governació.
Aquesta actuació permetrà millorar els serveis bàsics a l'entorn d'habitatges de protecció oficial, la construcció d'un aparcament subterrani i una pista polivalent, així com la senyalització turística i l'adequació de l'enllumenat públic. Aquesta actuació suposarà una inversió de 963.200 euros.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)