dilluns, 18 de gener del 2010

MANI-FESTA-ACCIO ARENY DE NOGUERA 17 GENER 2010


JOSEP DE MONER
� ARENY DE NOGUERA �
La Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica Montsó-Isona va reunir ahir més de 200 persones aAreny de Noguera, a la Ribagorça oscenca, en la manifestació contra el projecte de Red Eléctrica de España (REE) per construir una línia de molt alta tensió (MAT), la denominada autopista elèctrica de 400 KW entreAragó i el Pallars Jussà.
Els organitzadors van llegir un manifest de denúncia centrat en el gran impacte ambiental que provocaria aquest projecte al territori i van exigir la retirada del mateix ara. Cap a les 14.00 hores van tallar la N-230 al seu pas per la població oscenca i van repartir díptics i van informarels conductors. Segons l’organització, molts d’ells van recolzar l’oposició contra la MAT.
Entre els seus lemes, la plataforma va exigir “Més informació, menys alta tensió.
La Guàrdia Civil va fer acte de presència en el moment en què els manifestants van tallar la nacional per evitar retencions, ja que aquesta carretera és molt freqüentada per esquiadors, de manera que es van retirar de seguida i van deixar el pas lliure als vehicles. Durant tot el matí es van recollir firmes a favor de la retirada de la MAT.
Entre els actes que es van portar a terme s’ha de destacar la confecció d’un mural pintat col·lectivament, la instal·lació d’uns plafons informatius que van despertar l’interès dels assistents, la recollida de firmes i la venda de samarretes elaborades per a l’acte.
Els promotors de la mobilització van suspendre els actes lúdics i musicals a causa de la mort del nen de dos anys a Berganui i també van guardar un
minut de silenci per la inesperada tragèdia.
La plataforma contrària a la construcció de la MAT de Montsó a Isona ja ha organitzat diversos actes de protesta, a mésde conferències i xarrades. L’any passat va desplegar pancartes a Tremp i ja va abordar campanyes informatives dirigides als veïns d’Eroles, Fígols,Viladomat, Tremp, Suterranya,Abella de la Conca i Isona, entre altra pobla.

Ressuscitar el projecte
El Govern central va ressuscitar el projecte de l’autopista elèctrica el 2008, amb la previsió de tindre’l enllestit el 2013.
Oposició
Com a mitjans dels 90, va provocar l’oposició radical dels pobles afectats, els veïns i els ecologistes. En total,afectarà 14municipis dels Pallars i l’Alta Ribagorça

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada