dissabte, 19 de juny del 2010

La Guerra Civil a la Ribagorça. Textos i Pensaments sobre la República, la Guerra i l'Exili al Pirineu. Presentacio al Pont de Suert divendres 25

“La Guerra Civil a la Ribagorça.
Textos i pensaments sobre la República, la Guerra i l’exili al Pirineu"
Coordinat per Carles Barrull i Òscar Jané
(Monografies Ripacurtia-Pagès Editors, Lleida, 2010)

Textos de: Jaume BARRULL PELEGRÍ, Irene ABAD BUIL, Ferran AISA PÀMPOLS, Jean-Pierre AMALRIC, José CUBERO, Bartolomé BENNASSAR, Josep CALVET BELLERA, Manel GIMENO LLARDÉN, Carles BARRULL PERNA, Oscar JANÉ CHECA, Antonieta JARNÉ i MÒDOL, Enrique SATUÉ OLIVÁN, Ferran SÁNCHEZ AGUSTÍ i Queralt SOLÉ i BARJAU.

(Monografies Ripacurtia, CERIb-Pagès Editors, Lleida, 2010, 252p.)

En el 70è aniversari de la Guerra Civil Espanyola, el Centre d’Estudis Ribagorçans (CERIb) va organitzar unes jornades arreu de la Ribagorça històrica sobre aspectes desconeguts de l’època de la II República, la Guerra Civil i la Postguerra al Pirineu. La Ribagorça, trilingüe de base, és un territori que ha patit un afebliment econòmic i demogràfic terrible en el darrer segle. Pobles, cases i famílies senceres han anat desapareixent del mapa ribagorçà per a donar lloc a un desert físic, amb algunes embranzides de recuperació en els darrers temps. La Ribagorça, tot i el seu interès històric, segueix essent la gran desconeguda pel que fa a aquest període històric que ens porta fi ns avui dia. Les administracions renescudes de la democràcia han centrat les seves preocupacions en una supervivència –comprensible– lligada al desenvolupament econòmic, lluny de qualsevol interès social i cultural.

La Guerra Civil a la Ribagorça aplega així els pensaments i recerques de catorze investigadors catalans, aragonesos i francesos. D’aquesta manera, s’intenta explicar alguns fets generals com d’altres més concrets i es pretén atorgar una diversitat de visions prou àmplia per a fer-se una idea de la situació prèvia i posterior a la guerra en aquest territori. És el primer treball sobre el tema en aquest territori, tot esperant els que puguin venir a partir d’ara. Aquesta és una finestra, potser una de les primeres, per les quals es podrà llegir i captar moments de la història ribagorçana i pirinenca del darrer segle. La il·lusió i part del nostre objectiu seria veure nèixer altres estudis més aprofundits, així com en d’altres aspectes i temes de la història del país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada