dimarts, 30 d’abril del 2013

Galimaties esperpèntic

Aragó és a punt d'aprovar la llei que convertirà el català i l'aragonès en 'lapao' 'lapapyp'.


El català és reivindicat com a llengua pròpia en diversos espais públics a la Franja de Ponent Foto: ACN

L'ofensiva contra la llengua catalana que duu a terme l'Estat espanyol en diversos fronts -a Catalunya, amb els atacs al model lingüístic, a les Illes Balears amb l'espanyolització dels topònims, al País Valencià practicant el secessionisme lingüístic i arreu amb una actitud tolerant amb la catalanofòbia- troba el seu punt més delirant a l'Aragó, on ben aviat el català i l'aragonès, llengües reconegudes com a tals per l'actual ordenament jurídic encara que no oficials, passaran a convertir-se en el lapao i el lapapyp, respectivament.

Aquest galimaties inintel·ligible correspon als acrònims de 'Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental' en referència al català, i 'Lengua Aragonesa Propia de las Áreas Pirenaica y Prepirenaica' pel que fa a l'aragonès i són els que vol imposar la Diputación General de Aragón -el govern aragonès- un cop les Corts d'Aragó -el parlament- aprovin els canvis en la llei de llengües.
Divendres passat, el parlament va rebutjar les esmenes en contra del projecte de llei que vol imposar aquestes denominacions que arraconen el català a una simple varietat de l'aragonès, en aquest cas, un aragonès oriental que no avala cap lingüista ni filòleg. Les esmenes, presentades per Chunta Aragonesista (CHA), IU i PSOE han estat rebutjades pels partits que donen suport a l'executiu de Luisa Fernanda Rudi, PP i Partido Aragonés (PAR), deixant el camí lliure a la ratificació de 'Ley de uso, protección y promoción de las lenguas y modalidades lingüísticas propias de Aragón'.

“Enèrgica oposició” de la Plataforma per la llengua
La Plataforma per la Llengua ha manifestat la seva “enèrgica oposició” a la imposició d'una nova situació lingüística a l'Aragó que lesioni els drets lingüístics dels 50.000 aragonesos de llengua catalana de la Franja de Ponent i ha titllat el canvi de denominació de les llengües de “mesura esperpèntica i sense base científica”.
La mateixa entitat ha recordat que la reformulació de la llei, “a més de negar la unitat de la llengua” comportarà “una major marginació de la llengua pròpia en l'àmbit públic”, ja que amb el nou text, “els topònims oficials ja no seran en català, sinó en castellà i les formes catalanes passen a ser optatives o les actes, acords i documents dels ajuntaments de la zona catalanoparlant no s’hauran de redactar en català i castellà, ja que només serà obligatori redactar-ho en castellà i el català passa a ser optatiu”.

naciodigital.cat

El Gobierno central autoriza en Zaragoza el primer estudio sobre ‘fracking’ en Aragón

Una empresa buscará yacimientos de gas que pueden ser explotados mediante la fractura hidráulica. Las Cortes rechazaron esta técnica, pero el Ministerio tiene otras 5 solicitudes.

El Gobierno central ha aprobado en la provincia de Zaragoza los primeros estudios autorizados en Aragón sobre la posibilidad de extraer gas natural o petróleo a través del ‘fracking’. A pesar de que las Cortes se pronunciaron por unanimidad en contra de esta técnica que en los últimos tiempos está generando un importante debate social, el Consejo de Ministros aprobó el pasado viernes un real decreto que concede a la empresa Frontera Energy Corporation S. L. el permiso de investigación necesario para buscar yacimientos de hidrocarburos que puedan ser explotados mediante la fractura hidráulica.
La autorización afecta a un territorio de 102.355 hectáreas situado entre Aragón y Navarra, y en la provincia de Zaragoza se extiende por municipios como Tauste, Gallur, Pedrola, Magallón, Fuendejalón o Remolinos. Tiene una vigencia de seis años, y a la beneficiaria solo le otorga el derecho a estudiar en exclusiva esa superficie.
En caso de que las investigaciones que se lleven a cabo detecten un yacimiento propicio para la utilización de la fractura hidráulica, la empresa tendrá que pedir al Ministerio de Industria un segundo permiso –el de explotación– y deberá someter el proyecto a la correspondiente tramitación ambiental. No obstante, el paso que acaba de autorizar el Ministerio es el primero de toda la tramitación administrativa: sin él no podrían darse todos los demás.

El ‘fracking’ es una técnica que se utiliza para extraer hidrocarburos cuando estos están almacenados en rocas poco porosas que impiden que el gas natural o el petróleo se filtren hacia los pozos. Consiste en fracturar artificialmente esas rocas incrementando su permeabilidad y aumentando así el volumen de combustibles fósiles obtenido de los yacimientos.

Los hidrocarburos convencionales fluyen hacia la superficie cuando se perforan los pozos, y por eso son los que han concentrado toda la atención durante más de un siglo. Sin embargo, el progresivo agotamiento de este tipo de recursos y los avances científicos han hecho que en los últimos años los hidrocarburos no convencionales – l os que requieren el uso del ‘fracking’ o de otros procesos similares– estén adquiriendo un peso cada vez mayor.

Los defensores de esta técnica sostienen que se puede fomentar la extracción del gas natural y del petróleo con microfracturas en el terreno sin poner en peligro ni el medio ambiente ni la salud humana. Sin embargo, frente a esas posiciones ha surgido una importante contestación social y ecologista que considera que el ‘fracking’ conlleva riesgos importantes.

En España, quien tiene que autorizar las extracciones de hidrocarburos –utilicen o no la fractura hidráulica– es el Estado, que también otorga los permisos de investigación cuando estos afectan a varias comunidades. Si se circunscriben a una sola, los responsables de concederlos son los gobiernos autonómicos.

La DGA no ha autorizado ninguno

Hasta ahora, el Gobierno de Aragón ha recibido cinco solicitudes para investigar el subsuelo en busca de hidrocarburos no convencionales: una en el Maestrazgo –la que más contestación social ha generado–, dos al este y al sureste de la ciudad de Zaragoza, una en la zona de Monegros y otra en el Bajo Ebro y el Bajo Aragón. Ninguna de ellas ha sido autorizada por el momento, y fuentes oficiales del Departamento de Industria aseguran que esas peticiones están «paradas». «En algún momento tendrán que resolverse, pero ahora mismo lo que tenemos en cuenta es que hay un pronunciamiento unánime de las Cortes en contra del ‘fracking’», recuerdan las mismas fuentes.

Por su parte, el Ministerio de Industria ha recibido seis solicitudes para buscar yacimientos propicios para el uso de la fractura hidráulica que afectan a Aragón: cuatro en la frontera con Cataluña y dos en el límite con Navarra. Todas ellas han sido presentadas por la misma empresa, y es muy probable que, tras la autorización del pasado viernes, el Consejo de Ministros le apruebe otras.

La firma Frontera Energy Corporation S. L. cuenta con otros tres permisos de investigación ya concedidos, y es una filial del grupo San Leon Energy, una compañía internacional dedicada a la búsqueda y la explotación de hidrocarburos en países como Polonia, Irlanda, Francia, Italia, Marruecos, Rumanía, Eslovaquia y Albania.

Según informó ayer San Leon Energy, su nuevo permiso de investigación en Zaragoza y Navarra presenta «el potencial» de contener «recursos no convencionales del Paleozoico». La compañía espera encontrar lutitas (un tipo de roca) de distintos periodos de esa era geológica, lo que significa que busca el tipo de hidrocarburos de los que necesitan el ‘fracking’ con mayor auge en los últimos años.

Potencial «de categoría mundial»

«Los datos de pozos históricos y los datos geoquímicos de afloramientos cercanos muestran que hay potencial para un yacimiento no convencional de categoría mundial», asegura la empresa, que además también ve posible que haya recursos convencionales en las capas menos profundas del territorio que va a estudiar. Siempre según San Leon Energy, la autorización de seis años que le ha dado el Ministerio se divide en tres etapas. En la primera, analizará todos los datos ya existentes sobre el subsuelo y preparará una campaña de sondeos sísmicos; en la segunda, llevará a cabo esos sondeos generando vibraciones de forma artificial, procesará los nuevos datos obtenidos y los interpretará; y en la última realizará una perforación para comprobar sobre el terreno si lo que indican las investigaciones previas es cierto.

ASESORÍA GRATIS DE LA UNIVERSIDAD

Un grupo de siete geólogos e investigadores de la Universidad de Zaragoza ha comunicado a los ayuntamientos de los pueblos afectados por el permiso de investigación de hidrocarburos ‘Platón’, en el Maestrazgo y Gúdar-Javalambre, su disposición a asesorarles de forma «gratuita» sobre el ‘fracking’. El colectivo, encabezado por los catedráticos José Luis Simón y Marcos Aurell, también ofrece, por escrito, su asesoría «independiente de cualquier poder político o económico» para estudiar la documentación presentada por la empresa Montero Energy, que tramita la autorización para investigar la presencia de gas extraíble mediante fractura hidráulica en el Maestrazgo.

Por otro lado, la Plataforma Teruel sin Fractura, que aglutina a instituciones y ciudadanos en contra del ‘fracking’, ha organizado una serie de debates en Fortanete, Valderrobres y Castellote. Además, tramita una solicitud de comparecencia en las Cortes para exponer sus planteamientos. El centro Ítaca de Andorra planea también una jornada sobre el mismo tema con la presencia de representantes de Montero Energy y de los opositores a su proyecto.

Publicat per Heraldo de Aragon, edicio paper, 30 d'abril

dilluns, 29 d’abril del 2013

La Plataforma per la Llengua manifesta la més enèrgica oposició a la llei de llengües d'Aragó

La Plataforma per la Llengua expressa una profunda preocupació per la imminent aprovació de la Ley de uso, protección y promoción de las lenguas y modalidades lingüísticas propias de Aragón per part del PP i el PAR.
Avui s'ha debatut en comissió i s'han rebutjat totes les esmenes en contra presentades per CHA, IU i PSOE del Projecte de Llei i ara quedarà només pendent la ratificació pel Ple de les Corts Aragoneses. L'aprovació d'aquesta llei significarà la revocació de la Ley de uso, protección y promoción de las lenguas propias de Aragón aprovada pel PSOE i CHA l'any 2009. La principal novetat que introduïda la Llei de 2009 era el reconeixement de l'existència de comunitats lingüístiques de parla catalana i aragonesa dins el territori aragonès, però, en cap cas, convertia aquestes llengües pròpies d'Aragó en oficials de la Comunitat Autònoma.
En canvi, si s'aprova definitivament la Llei impulsada pel PP i el PAR, oficialment a l'Aragó ja no es parlarà aragonès o català sinó que quedaran rebatejades com a LAPAPYP (Lengua Aragonesa Propia de las Áreas Pirenaica y Prepirenaica) i LAPAO (Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental), respectivament. Aquestes mesures esperpèntiques i contràries a la unitat de la llengua catalana, no tenen cap base científica, i s'emmarquen dins la ofensiva contra el català i els drets lingüístics dels catalanoparlants a tots els territoris de parla catalana engegada pel Partit Popular.
Però, la Llei proposada pel PP i el PAR, a més de negar la unitat de la llengua catalana i inventar-se una nova denominació de la llengua, sense cap tradició ni base científica, també comporta una major marginació de la llengua pròpia en l'àmbit públic. Per exemple, els topònims oficials ja no seran en català, sinó en castellà i les formes catalanes passen a ser optatives o les actes, acords i documents dels ajuntaments de la zona catalanoparlant no s'hauran de redactar en català i castellà. Només serà obligatori redactar-ho en castellà i el català passa a ser optatiu.
Tanmateix, cal destacar que s'han presentat 171 esmenes al projecte de llei presentat pel PP i el PAR. Dues formacions polítiques del Parlament Aragonès, CHA i IU, han presentat esmenes a la totalitat, que han estat rebutjades. En aquestes esmenes a la totalitat el CHA defensa un model de tres llengües oficials: castellà, català i aragonès. El castellà i l'aragonès serien oficials a tot el territori, mentre que el català només seria oficial a la zona catalanoparlant. Un model inspirat en el català, on hi ha tres llengües oficials, però l'occità només és preferent a l'Aran. En canvi, IU defensa un model on el castellà sigui la llengua oficial de tot el territori i l'aragonès i el català en les àrees on sigui llengua pròpia.
La Plataforma per la Llengua vol expressar la més enèrgica repulsa al projecte de llei aprovat pel PP i el PAR, que atempta greument contra la unitat de la llengua catalana i reforça la marginació del català en els territoris catalanoparlants de l'Aragó. Així mateix, alerta que aquesta nova agressió al reconeixement i normalització de la llengua catalana, s'emmarca dins l'ofensiva engegada pel PP a tots els territoris catalanoparlants de l'estat.

diumenge, 28 d’abril del 2013

dissabte, 27 d’abril del 2013

El govern d’Aragó porta al ple l’“aragonès oriental” tot i el boicot de l’oposició


El PP i el PAR superen el primer tràmit de la llei que canvia el nom de la llengua a la Franja a Els altres grups no han volgut participar en el debat del projecte.
Amb els vots del PP i el PAR, la comissió d’Educació, Universitat, Cultura i Esports de les Corts d’Aragó va donar llum verd ahir al dictamen sobre la nova llei de llengües d’Aragó, que promou el govern de coalició que presideix Luisa Fernanda Rudi i que ara podrà ser aprovada en el ple de les Corts aragoneses. Durant la votació d’ahir, el PP i el PAR només van acceptar incloure dues de les 171 esmenes  presentades, i totes dues eren del PP; una de les quals era per eliminar del text la col·laboració acadèmica amb altres comunitats autònomes. Així doncs, el text que anirà a les Corts manté intacta la voluntat del govern del PP i el PAR de batejar el català de la Franja com a “llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental”, de la mateixa manera que a l’aragonès, que encara es parla al nord de la província d’Osca, se’l passa a denominar “llengua aragonesa pròpia de l’àrea septentrional”. La nova llei deroga la llei de llengües aprovada durant la legislatura passada amb els vots del PSOE i la Chunta Aragonesista, que significava un tímid reconeixement legal del català, que es parla a la Franja de Ponent, i també de l’aragonès. Tot i no donar categoria oficial a aquestes llengües, la llei de llengües anterior en preveia una certa promoció en l’àmbit de l’administració i l’educació als territoris on es parlen,a més de la constitució d’una acadèmia per a cada llengua. Ara, una autoritat unificada en fixarà les normes en el seu conjunt. El PSOE, la CHA i IU han donat l’esquena al projecte i, fet excepcional a les Corts d’Aragó, ni tan sols han participat en la comissió de treball que ha discutit aquest projecte de llei.
Una acadèmia en dictarà les normes lingüístiques
El canvi de nom és només el primer pas. A continuació vindrà la redacció d’unes noves normes lingüístiques per al català de la Franja. La nova llei preveu la creació d’una acadèmia aragonesa de la llengua, que tindrà com a missió “establir les normes referides a l’ús correcte de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó”. La llei anterior preveia dues acadèmies, una per al català i una altra per a l’aragonès. El govern d’Aragó aprovarà per decret els estatuts de l’acadèmia i la seva composició, i totes les institucions públiques que facin servir les “llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó” hauran de seguir la norma lingüística que estableixi l’acadèmia aragonesa de la llengua. La nova llei també preveu que el govern fixi ara els criteris per a la contractació de professorat de les “llengües i modalitats” d’Aragó i fomenti l’edició de material didàctic per al seu ensenyament.
Publicat per El Punt Avui edició de paper del 27 d'abril

Indústria ordena a Red Eléctrica aparcar la MAT del Pallars

publicat per el País edició de paper dilluns dia 22 d'abril

Retallada de les inversions projectades a Catalunya.

El polèmic projecte d’autopista elèctrica entre Graus i Isona hauria caigut dels plans d’execució d’obres de Red Eléctrica (REE) entre els anys 2008 i 2016, de manera que aquest polèmic traçat quedaria ajornat, com a mínim, fins al 2017, segons va publicar El País. El ministeri d’Indústria ha ordenat una forta retallada de les inversions elèctriques a Catalunya, de manera que REE només executarà un 15 per cent dels projectes previstos fins a l’any 2016.
Red Eléctrica havia començat al juliol de l’any passat els primers sondejos i treballs topogràfics per executar la també anomenada línia de molt alta tensió (MAT) del Pallars. La plataforma unitària contra l’autopista elèctrica Montsó-Isona va expressar ahir la seua satisfacció per la paralització de la línia, encara que va expressar la seua “prudència” perquè el projecte no ha estat aparcat definitivament. “Sabem ser extremament prudents i que la satisfacció que inicialment podem no ens ha de fer abaixar la guàrdia en absolut ni tampoc abaixar gens ni mica la intensitat de la nostra oposició a aquest nefast projecte i al conjunt dels plans de Red Eléctrica de España que amenacen les nostres comarques”, va dir la plataforma en un comunicat emès ahir.
Altres obres afectades
D’altra banda, l’ordre del ministeri d’Indústria a Red Eléctrica també afectaria altres projectes, com la construcció de bles subestacions elèctriques projectades a Ivorra i Maials.

Publicat pel diari Segre edicio de paper dissabte dia 27 d'abril

Rodillo y tensión para aprobar la ley de lenguas

PP y PAR rechazaron todas las enmiendas de la oposición en una crispada comisión marcada por el abandono de la ponencia de PSOE, CHA e IU en respuesta a las declaraciones de la diputada María José Ferrando (PP) que descalificó sus enmiendas. Ayer, esta se ratificó.




La diputada María Herrero (PAR) habla con María José Ferrando y Miguel Ángel Lafuente (PP), ayer.

Los ánimos llegaban caldeados a la sala de comisiones después de que los tres grupos de la oposición –PSOE, CHA e IU– abandonaran hace unas semanas, en un hecho insólito, la ponencia que estudia las enmiendas de la ley de lenguas. Lo hicieron como protesta a unas polémicas declaraciones de la coordinadora, María José Ferrando (PP), que acusó a estos partidos de querer «inundar las administraciones de pinganillos» con sus propuestas. Ayer, lejos de calmar las tensiones, Ferrando no dio tregua y se ratificó en una bronca comisión en la que PP y PAR aplicaron el rodillo para rechazar todas las enmiendas de la oposición. El presidente Ramón Celma se vio obligado en varias ocasiones a parar la sesión para llamar al orden a sus señorías.
No en vano, la diputada popular no tuvo reparos en subir el tono de sus palabras, lo que crispó aún más la sesión. Primero, acusó a la oposición de tener «una antidemocrática posición» al plantar a PP y PAR en el foro de debate de esta norma. Después, prosiguió: «Nos parece irresponsable que con la que está cayendo, la Comunidad tenga que asumir el despilfarro de algunas de sus caprichosas enmiendas, porque hipotecaría su presupuesto y el de los aragoneses, quienes en su mayoría no perciben problemática lingüística alguna».
Al final, criticó que la oposición intente «imponer a los aragoneses qué deben hablar o cómo se han de sentir» y rechazó que se utilice la lengua «con fines sectarios y partidistas». La popular se escudó en que las Cortes deben legislar «en beneficio de la mayoría» para respaldar la norma impulsada por la DGA y argumentar que el nuevo proyecto de ley pretende «reconocer el derecho de todos los hablantes a utilizar su lengua y modalidad lingüística propia».
El PAR, único aliado
Solo encontró una aliada, la diputada del PAR María Herrero, que justificó que esta norma es «sumamente respetuosa con todos los hablantes y viene a unir, reconocer y proteger el rico patrimonio cultural». Admitió que hay «tres visiones distintas de esta ley» y justificó su posición en contra de que se reconozca el catalán y el aragonés como lenguas propias.
Pero llegó el turno de la oposición y los tres grupos cargaron contra la popular. Mayte Pérez, del PSOE, destacó que sus 74 enmiendas buscan sustituir el texto propuesto por el actual (fue impulsado por el PSOE), que «este gobierno dos años después no ha puesto en marcha». «Es un texto moderado que huye de extremismos y fanatismos», recordó Pérez, que insistió en la voluntariedad, la territorialidad, el respeto a la diversidad como ejes de la actual ley que reconoce el catalán y el aragonés como lenguas propias de Aragón (no su cooficialidad). «Esto es un paripé que no resuelve nada», censuró. Y lamentó «la falta de tolerancia y diálogo» del PP.
La portavoz de CHA, Nieves Ibeas, criticó que la nueva norma obedezca a «criterios ideológicos» y no filológicos y lingüísticos. «Niega la realidad trilingüe y pone en riesgo la supervivencia de las lenguas propias de Aragón y sobre todo, del aragonés», recalcó. Ibeas aseguró que la propuesta de PP y PAR «viola» la Carta Europa de protección de las lenguas minoritarias regionales, «vulnera derechos y expectativas de muchos hablantes que se sienten aragoneses y que se sabe que hablan catalán y aragonés » y «contraviene acuerdos históricos de la Cámara». Respecto a sus enmiendas, destacó que buscan la cooficialidad y garantizar la enseñanza a través de dos academias. Ibeas concluyó censurando la actitud de Ferrando: «No había habido nunca en esta Cámara una coordinadora que se haya atrevido a hacer lo que usted hizo».
El portavoz de IU, Adolfo Barrena, también elevó el tono. Consideró la descalificación de las enmiendas de la oposición como «el mayor insulto al trabajo parlamentario» y criticó que quien deba proteger el debate (en referencia a Ferrando) «ponga a parir el trabajo de la oposición». Recordó que «lo que para el PP es un capricho, es lo que dice el Estatuto» y justificó que sus enmiendas buscan «cumplir el Estatuto y reconocer que Aragón es trilingüe». Barrena avisó de que no permitirá que el PP «crea que esto es un cortijo»
La discrepancia se extendió a la elección de la persona que debía defender el dictamen en el pleno, donde la norma será ratificada. La oposición desairó a la coordinadora, quien habitualmente expone el informe, y votó al presidente de la comisión, Ramón Celma (PP).

Publicat per Heraldo de Aragon edicio de paper dissabte dja 27 d'abril

DETINGUTS ELS AUTORS DELS ROBATORIS A ARENY DE NOGUERA

 

Nueve delitos de robo con fuerza en Areny de Noguera, Alcampell, Binéfar, Ciscar y Caladrones

La Guardia Civil ha conseguido identificar a un grupo de delincuentes asentados en Cataluña que se desplazaban ocasionalmente a la provincia oscense para cometer robos.La Guardia Civil ha esclarecido, en colaboración con los Mossos d'Esquadra, nueve delitos de robo con fuerza llevados a cabo en las localidades oscenses de Areny de Noguera, Alcampell, Binéfar, Ciscar y Caladrones, en el marco de la denominada 'Operación Torrollon'. Los autores fueron detenidos por los Mossos d'Esquadra el 16 de abril y Policía Judicial de la Guardia Civil de Huesca les imputó los citados delitos.
La Comandancia de Huesca ha explicado en un comunicado que los pasados meses de febrero y marzo tuvieron lugar robos con fuerza en las cosas en Arén, Alcampell y Binéfar, en los que se sustrajeron, entre otros objetos, dinero en efectivo y un total de cuatro vehículos, causando además daños en otro vehículo en Caladrones.
Tras estos hechos, se inició una investigación por parte del Equipo de Delitos contra el Patrimonio de Policía Judicial de la Guardia Civil de Huesca, consiguiendo identificar a un grupo de delincuentes asentados en Cataluña, que se desplazaban ocasionalmente a la provincia oscense para cometer robos, alternando su actividad delictiva entre ambos territorios.
Siguiendo los protocolos establecidos entre las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad, comprobaron que los Mossos d'Esquadra de la Comisaría de Manresa estaban investigando al mismo grupo criminal, por lo que se realizó un intercambio de información "que facilitó en gran medida las tareas para la obtención de pruebas e indicios".
Esto permitió detener, el pasado día 16 de abril, a cinco individuos, todos ellos residentes en Lleida, localizando en los registros domiciliarios numerosos efectos procedentes de robos llevados a cabo en la provincia de Huesca.
Las diligencias de la Policía Judicial de la Guardia Civil fueron entregadas al Juzgado de Instrucción de Solsona, al igual que las diligencias instruidas por Mossos d'Esquadra y el juez decretó el ingreso en prisión de todos los detenidos.

Publicat a www.heraldo es

dijous, 25 d’abril del 2013

dimarts, 23 d’abril del 2013

Jurament Feudal 1028- 1047 ... Dels castells d’Areny (de Noguera) i d’Orrit, jo us en seré fidel...

El llibre “Primers textos de la llengua catalana” de Josep Moran i de Joan Anton Rabella, publicat per l’Editorial Proa l’any 2001, difon la idea que l'aparició del català escrit és progressiva i es desenvolupa al llarg d'una època fins a arribar a la segona meitat del segle XIII, en què se n'assoleix el nivell culte i es dóna pas a Ramon Llull i a Desclot, que no surten del no res".

A partir de l'estudi d'aquests textos es veu que el sorgiment del català és similar al de la resta de les llengües romàniques: "L'única diferència és que en català tot és prosa, ja que la poesia es feia en provençal; com en castellà, que feien la poesia en gallec". De fet, el català de seguida va ser la llengua adoptada per la Cancelleria Reial, i això fa que es conservin molts documents administratius escrits en aquesta llengua. Creuen que el primer text en catala va ser el Jurament feudal, datat entre el 1028 i el 1047
El document correspon al jurament que fa Radulf Oriol davant el comte Ramon IV de Pallars Jussà. El català hi conviu amb el llatí, que és present a l'encapçalament i al final per ser les parts més protocolàries.

Ada Castells
Diari Avui 4/Febrer/2002

"Juro ego, Radolf Oriol, filiun Mirabile, a te Ragimundo chomite, filium Ermetruete, et a te Ermesende chomitissa, filiam Gilga. De ipssos chastellos de Aringo et Oriti go fideles vos ende seré; go no llos vos devetaré ni devetare no llos vos faré. Et si Giriperto meum seniore menus venerit per morte, go a vós ende atenderé sine lóchoro che non vos ende de mandaré. Quamu aci est scriptu et omo ligere hic pote sí vos te (n)ré et sí vos atenderé per directa fidem sine vostro enchanno, per Deum et sanctis suis."
Contingut
Juro jo, Radulf Oriol, fill de Mirabile, a tu Ramon, comte (de Pallars Jussà), fill d’Ermetruit, i a tu Ermessenda, comtessa, filla de Guilla. Dels castells d’Areny (de Noguera) i d’Orrit, jo us en seré fidel; jo no us els denegaré ni us els faré denegar. I, si Gibert, senyor meu, ve a menys per mort, jo us atendré (segons les obligacions feudals) sense llogre, que no us en demanaré. Com ací escrit i hom hi pot llegir, us atendré per dreta fe (fidelitat) sense enganyar-vos, per Deu i pels seus sants.
Primers textos de llengua catalana, a cura de J. Moran i J. A. Rabella (Ed. Proa. Barcelona, 2001).
Reproducció del Jurament Feudal 1028- 1047 imprés per l'Ajuntament de Tremp

dilluns, 22 d’abril del 2013

EL CASTELL D'ORRIT

Fitxer:Tremp. Sapeira. Orrit 3.JPG

El castell d'Orrit es troba situat a la riba catalana del riu Noguera Ribagorçana, que entre el Pont de Suert i Alfarràs fa de frontera entre Catalunya i Aragó. Emplaçat dalt d'una serra escarpada, era una petita fortalesa en comparació amb el castell d'Areny de Noguera, situat a l'altra banda del riu, conformant una mateixa línia defensiva a pocs centenars de metres. Del castell d'Orrit no en consten grans assalts ni combats com el que està documentat al castell d'Areny l'any 1707, en plena Guerra de Successió: el castell va ser destruït per l'artilleria i van ser afusellats 81 caps de família, en el dia més negre de tota la història de la comarca. Tot un daltabaix per a una economia agrària forçosament autàrquica i autosuficient per les pèssimes comunicacions amb l'exterior i on la força masculina era imprescindible per al conreu dels camps. L'any vinent en farà tres-cents anys.

El castell d'Orrit, però, fa poc ha estat notícia per un descobriment dels filòlegs Josep Moran i Joan Anton Rabella. Segons afirmen en el seu llibre Primers textos de la llengua catalana (Editorial Proa), l'escrit més antic en català se situaria precisament al castell d'Orrit. És un jurament feudal per mitjà del qual Radulf Oriol promet fidelitat a Ramon IV del Pallars, un text breu en què hi conviuen la llengua catalana i la llengua llatina, essent aquesta darrera relegada a l'inici i al final del text, que eren unes parts purament protocol·làries. D'aquest jurament se'n desconeix l'any exacte, però els filòlegs esmentats el situen entre 1028 i 1047, atès que en aquest darrer any va morir el comte Ramon IV. Aquest document es troba avui a l'arxiu capitular del bisbat d'Urgell.

El filòleg Ramon Sistac sosté que aquest descobriment, juntament amb altres de semblants i recents com el del castell de Mur, també al Pallars Jussà, reafirma la procedència del català occidental dels primers textos escrits en llengua catalana. Per al lingüista Albert Turull aquest descobriment és molt important, atès que fins ara es parlava de paraules disperses en català en textos en llatí al segle XI i ara es donen a conèixer textos íntegres en català d'aquesta època. Així les Homilies d'Organyà, trobades a la rectoria d'aquesta localitat de l'Alt Urgell i que daten d'entre finals del segle XII i inicis del segle XIII, passen a ser el novè document més antic escrit en català i no pas el primer com es pensava fins ara.

Al costat del castell d'Orrit hi ha la capella romànica de Sant Pere i totes dues construccions es troben en un estat de total d'abandó, especialment la teulada i una de les parets de la capella, que alberga unes pintures que podrien ser del segle XIV. Fa anys que uns veïns de la comarca malden per implicar en la seva restauració l'Ajuntament de Tremp, al qual està agregat el castell, que està mirant de reunir uns fons que no acaben d'arribar; que ja se sap que no anem especialment folgats a Catalunya en aquest tombant de segle en finançament autonòmic i local.

Avui aquests veïns es plantegen d'apuntalar la teulada, però hauran de pujar a coll les bigues de ferro, talment com si fóssim a l'any 806, quan està datat el primer impago orritense. Tota una imatge que contrasta especialment amb l'helicòpter que ha estat utilitzant el govern d'Aragó per a restaurar el veí castell d'Areny.

Com deia dijous passat, en els darrers anys el govern aragonès ha fet grans inversions en altres localitats de la franja aragonesa. Si es va de Lleida a Viella i es pot fer una marrada, és de visita obligada el poble romànic de Montanyana, on s'hi ha dut a terme una multimilionària reforma integral de tot el conjunt: carrers i cases, el pont, les dues torres medievals, les dues esglésies i el castell. I també poc abans del pantà d'Escales s'ha de visitar el monestir romànic de Santa Maria d'Alaó de Sopeira, enclotat i envoltat de muntanyes i de parets verticals de centenars de metres, a la vora del riu. De planta romànica però d'origen visigòtic, un cop enllestida la reparació de l'església s'hi han fet ja algunes cates que han confirmat l'existència de restes d'un claustre que podria ser semblant al de Roda d'Isàvena.

Avui el riu Noguera Ribagorçana ha estat domesticat i amansit pel pantà d'Escales i només quan aquest obre les comportes baixa amb la fúria antiga de les aigües braves i amb una remor que omple i eixorda tota la vall. Ara està en fase d'estudi un conveni amb la central elèctrica, per tal de garantir un cabal mínim d'aigua durant unes hores al dia a l'estiu, per impulsar-hi esports d'aventura i emular la conca veïna del Noguera Pallaresa. Amb la caça i l'esquí, ara que s'està ampliant l'estació de Cerler cap a Bonansa, un futur de turisme no estacional es dibuixa a la comarca.

Aquest estiu vaig pujar al castell acompanyat d'uns amics al capvespre. Al sud es divisa tota la serra del Montsec i és ben visible l'impressionant tall que el riu fa a l'estret de Mont-rebei, que la revista Descobrir ens acaba d'acostar una mica més. Al nord el sol ponent il·lumina encara les altes parets de la serra de Sant Gervàs, que tanquen aquesta subcomarca que anomenem "la terreta". Vora les pedres més que mil·lenàries del castell, com també ho és la meva llengua, i tot contemplant com flueix el riu serenament entre lleres i roques, recordo uns versos del meu pare: "Jo també sóc raier del temps i espero arribar a un bell Mar immens".

Ramon Tremosa i Balcells  9-Mar-2006

dijous, 18 d’abril del 2013

22 D'ABRIL, DIA DEL FRACKING

Els nostres amics de Ribagorza en Acción/ Ecologistas en Acción convoquen una jornada contra la FRACTURA HIDRAULICA.


22 de ABRIL DIA DE FRACKING!!!
En pleno puente de San Jorge, famoso matador de dragones de la Capadocia, realizaremos esta actividad sobre la "FRACTURA HIDRAULICA" y los recelos que se están viviendo en nuestra comarca

 

Fractura Hidráulica y sus aguas residuales
Como ya mencionamos en el folleto que hemos realizado desde Ecologistas en Acción-Ribagorza sobre la fractura hidráulica (enlace), la gestión de las aguas generadas de esta práctica es muy complicada y costosa. Nos hemos enterado de que ha salido un estudio elaborado por la Universidad de Pittsburgh, en el que se defiende y demuestra un caso en Pennsylania en el que las plantas de tratamiento de aguas residuales no son capaces de tratar correctamente estos residuos y son devueltos a los cauces con un elevado contenido en metales como el bario y estroncio,compuestos orgánicos como el benceno, u otros compuestos como bromuros o cloruros. Al conocer el caso, el departamento de protección ambiental prohibió a las empresas depositar los residuos en estas depuradoras.
Y es que por cada operación de fractura, son empleados alrededor de unos 15.000 metros cúbicos de agua a los que se les añade determinados productos químicos y físicos. Al retirar ese fluido, nada más retorna en el mejor de los casos el 80% y además con elementos que se encontraban de forma natural en la roca como uranio, torio, plomo, zinc... lo que complica aún más su gestión, además de que estas depuradoras no están preparadas para tratar este tipo de residuos.

TALLER NATURAL, BENVINGUTS A LA TERRETA

http://www.eltallernatural.com/ 

Es defineixen con l'espai que posa a nostra disposició les eines necessàries  per aprendre antics oficis i sabers: elaboració artesana de pà, formatges, herbes remeieres, hort ecològic, apicultura, observació d’aus, astronomia i molts més, sempre en harmonia amb la natura, basant-nos en coneixements d’abans però amb una visió pràctica i actual.

Estem massa acostumats a cases que es tanquen i teulats que cauen. Ara el Miquel i L'Estafania han decidit vindre a la Terreta a aprendre i a ensenyar. Benvinguts!, teniu la nostra admiració per aquesta decisió. Segur que gaudireu i ens ensenyareu a gaudir d'aquells detalls, d'aquells elements i materials que la natura posa a la nostra disposició i que massa vegades ignorem.

GRACIES PER TRIAR LA TERRETA!



publicat al facebook per Lluis Ferrer, arquitecte.
http://www.af2arquitectes.com/CA/
Estimades amigues i amics: després de gairebé un any de plantejaments, croquis, paperassa i obres, per fi donem per acabat El Taller Natural, un projecte que teníem fa anys en ment i que s'ha materialitzat en aquest entorn magnífic que és la Ribagorça.Un somni fet realitat gràcies a l'esforç i el treball d'un equip humà (i dic humà perquè hem tingut l'oportunitat de conèixe'ns al llarg d'aquest temps...).Dissabte passat vam inaugurar amb una càlida acollida d'amigues, amics, veïns i familia; va ser una festa molt maca, enmarcada en un dia primaveral esplèndid.El proper cap de setmana ja tenim el primer taller: Pà Artesà. Ens fa molta il.lusió i esperem que tots els assistents el disfrutin de debò -nosaltres inclosos-.Gràcies de tot cor a vosaltres que ens seguiu cada dia al Facebook. Fins aviat!Miquel i Estefania.






dimecres, 17 d’abril del 2013

Prop de 1500 escoltes i guies comparteixen un gran cap de setmana a Fraga


El 13 i 14 d'abril, els escoltes i les guies dels agrupaments de la Demarcació Nord Occidental de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i de la Vegueria de Lleida d’Escoltes Catalans van fer una trobada que acollia l’AEiG Pintor Viladrich de Fraga.
Des de l'Equip Pedal de la Demarcació Nord Occidental ens expliquen com va anar:
"A les 8h del maití de dissabte ja van començar a pujar als autocars els agrupaments que havien de fer més quilòmetres. Quan tocaven les 12h, vam començar amb l’acte de presentació dels agrupaments i l’arribada del Cèsar per part de l’equip de Macrotrobades. El Cèsar va arribar acompanyat de tota la cort i del grup de percussió fragatí. Tots molt emocionats per conèixer-lo i portar-li les ofrenes de cada poble i ciutat: d’Agramunt, de Guissona, de Cervera, de Mollerussa, de Tàrrega, de Verdú, de Bellpuig, d’Ivars d’Urgell, d’Arbeca, de Belianes, de Linyola, d’Artesa de Segre, de La Pobla de Segur, de La Seu d’Urgell, d’El Palau d’Anglesola, de Lleida, d’Alcarràs, d’Alpicat i de Fraga.
Vam fer una rua pels carrers de Fraga per repartir a tots els escoltes i les guies pels diferents subcamps on passarien la tarda i la nit. Darrera de la carrossa del Cèsar, amb música, el grup de batucada i el gegant de Baden Powell vam creuar tota la ciutat de Fraga! Per ordre, primer vam deixar els llops i daines; després els castors, llúdrigues, follets i potes tendres; també els trucaires; i finalment els ràngers i noies guies, raiers i esparvers; i els pioners i caravel·les.
Durant la tarda i la nit, cada branca va realitzar tot d’activitats ben diverses i divertides: jocs de coneixença, gimcanes, descobertes, macrojocs, jocs en petit grup, jocs de pistes, jocs de nit, escala en hi-fi, ball de nit... Però sobretot, van ser moments per interrelacionar-nos entre agrupaments per tal de coneixer-nos i establir lligams. Totes les activitats van ser dinamitzades per l’equip de Makros, que van estar al 200% durant tots els dies previs i el mateix cap de setmana! La seva energia i el seu saber fer van donar fruit a aquesta gran trobada!
Diumenge al maití, ens vam anar retrobant al Sotet, on un grup d’animació format per l’ocasió ens va fer cantar, saltar i ballar! Quan ja hi érem totes les branques, junts vam cantar i ballar la cançó del BOOM XL i vam bufar les espelmes d’un pastís molt gran per celebrar els 40 anys de la demarcació.
A l’hora de dinar, vam poder menjar una graaaan paella que vam veure fent-se durant tot el maití. Encara amb la panxa plena, vam fer una impressionant “hora dels adéus” on cada cercle era una branca diferent. Us ho imagineu? Va ser espectacular!!
Durant tot el cap de setmana hi va haver un centenar de voluntaris fragatins que van ajudar a que tot anés sobre rodes! Han treballat molt i han fet molt bona feina! I això s’ha notat ja que tot el cap de setmana ha anat fluint sense cap entrebanc! És més, amb un menjar boníssim i un acompanyament genial!
Al BOOM XL vam tenir tres agrupaments convidats. Són els tres agrupaments que formen la Vegueria de Lleida d’Escoltes Catalans. Ha estat el primer cop que realitzem una activitat conjunta i estem molt contents d’haver-nos tirat a la piscina! Les primeres impressions tant d’uns com d’altres ha sigut d’un èxit total. Durant el cap de setmana la integració dels infants i joves d’ambdós moviments ha estat completa des del minut zero.
Han sigut moltes les emocions viscudes, compartides amb molts infants i joves que cada dissabte treballen amb un mateix objectiu. Un cap de setmana recordant tota la feina feta al llarg d’aquests quaranta anys de demarcació que no deixen indiferent a ningú. I ens fan estar orgullosos de la demarcació que formem part.
El millor resum el va fer un pota tendra al seu pare just baixar de l’autocar: “aquesta ha sigut la millor excursió de la meva vida”.
Tots hem marxat cap a casa molt cansats però encara més contents de formar part del moviment escolta i guia. Tothom preguntava quan seria la propera i ara tots tenim la cançó del BOOM al cap!
“BOOM BOOM BOOM, sempre a punt, BOOM BOOM BOOM això és un super BOOM! BOOM BOOM BOOM, per molts anys, BOOM BOOM BOOM això és un super BOOM!

dimarts, 16 d’abril del 2013

2 DIES DE RUTA PER LA TERRETA.

LA PETJADA és una empresa d'àmbit pirinenc que dinamitza diverses iniciatives relacionades amb l'estudi i el coneixement de l'entorn natural mitjançant la realització de campanyes de sensibilització, programes de gestió i projectes innovadors.
La Petjada va néixer l'abril del 2003 a l'Alta Ribagorça amb una clara vocació per ampliar el seu àmbit de treball a altres nivells comarcals del territori català i aragonès, tot aprofitant el potencial humà i tècnic que hom hi pot trobar avui dia.

LA PETJADA realitza diversos itineraris interpretatius amb guies professionalitzats, que us volen mostrar el paisatge natural del Pirineu en tota la seva extensió.

Les activitats proposades poden ser d’un sol dia, o bé de dos, generalment durant un cap de setmana.
També tenim una proposta de quatre dies de caminada per l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà, La Ruta del Pastor i la Transhumància, que pretén apropar-vos a un Prepirineu ric en activitat ramadera i paisatges calcaris d’alt valor biològic per a les rapinyaires.

Dins d'aquest programa, ara ens proposen les següents rutes:








dilluns, 15 d’abril del 2013

ENTUSIASME SOSPITÓS

Carles Capdevila

Som en un país abstencionista i desencantat, on se suposa que els joves han d’estar desmotivats. Que alguns d’ells es dediquin a educar la nostra canalla de franc i amb tant d’entusiasme és molt sospitós.




Són uns éssers estranys d’entre 18 i 25 anys que es fan dir monitors d’esplai, o caps d’agrupaments. Els reconeixereu perquè pringuen totes les tardes de dissabte als caus muntant gimcanes, perden els caps de setmana fent excursions i malgasten la Setmana Santa sencera i quinze dies de juliol anant de campaments. I tot sense cobrar res i amb una passió que no pot ser bona per a la salut.

La broma fa dècades que dura, i no són quatre sonats, es tracta d’uns quants milers. S’ha procurat fer burla d’ells com a xirucaires idiotitzats, se’ls ha fet saber que s’han acabat les utopies i que la gràcia d’avui dia és ser famós, però ells insisteixen que no. Són especialment pesadets amb la idea d’anar a la muntanya i educar en el lleure, assumeixen responsabilitats i ens donen lliçons als pares sobre coses tan antiquades com desconnectar, conviure i madurar. I a sobre se’ls veu feliços, i -el que és pitjor- a la canalla que cuiden, també. Això els fa poc integrables a la societat, perquè el que es porta és no fotre res i fer cara d’estressat, i no pas passar-te el dia organitzant coses amb un somriure.

L’administració els dóna l’esquena i els nega el dret a fer servir les escoles públiques (perfectament desaprofitades els dissabtes) per intentar que s’ofeguin en petits locals d’entitats que sovint són literalment uns caus, però ni així pleguen. Els mitjans de comunicació tenim a punt el protocol del linxament mediàtic i exigència de responsabilitats a la mínima que algun grup es perd al bosc, però ells allà, valents.

Les tècniques de captació de nous membres són terriblement sofisticades. Per culpa d’un mètode estranyíssim anomenat seguir l’exemple (oi que sona carca?), molts nens d’esplai s’acaben assemblant als seus monitors, i volen ser castellers, diables o voluntaris d’oenagés. I com que el moviment es renova, costa etiquetar-los de gent poc moderna, perquè viuen al dia i s’adapten als nous temps.

Si almenys tant d’esforç fos al servei d’una secta destructiva, s’entendria, i algun actor de Hollywood els donaria suport. Però no, no són cap secta i la seva voluntat és totalment constructiva (ai, uix, quin concepte més passat de moda). Són tota una anomalia en els ambients derrotistes i les societats decadents. Algú els hauria d’aturar abans que se’ls acudeixi canviar el món de veritat.  
Publicat pel diari AVUI  (30/05/07 diari AVUI)

dijous, 11 d’abril del 2013

IV MARXA CARENES EL PONT DE SUERT-TREMP



CAMINADA DE LES CARENES


Dates: Del 13/04/2013 al 13/04/2013

Hora: 05:00


Lloc: El Pont de Suert - Tremp Caminada de més de 50km. entre els municipis d'El Pont de Suert i Tremp

La Caminada de Carenes. Marxa El Pont de Suert –Tremp, amb un recorregut de 54,5 quilòmetres i 2360 metres d'ascensió acumulada i 2746 m de descens acumulat; es fonamenta en la unió de dos pobles, El Pont de Suert i Tremp, mitjançant un camí tradicional, recuperat amb l’esforç de les corporacions locals d’ambdós municipis.
Organitzada conjuntament pels Ajuntaments de Tremp i el Pont de Suert i el Centre Excursionista Alta Ribagorça i la Societat Amics de la Muntanya.Marxa inclosa en la XVI Copa Catalana de Caminades de Resistència de la FEEC.
Es promou el saludable hàbit de caminar es fomenta la col.laboració entre municipis de comarques veines i l'associacionisme en tant en quant col.laboren en l'esdeveniment esportiu les entitas excursionistes i altres clubs esportius d'ambdues localitats.
La prova consta de dos recorreguts:
el primer amb sortida des del Pont de Suert amb una distància de 54,3 km.
el segon recorregut més curt, amb sortida d’Adons de 32,5 km i arribada a Tremp.
L’opció més llarga, la que puntua per la Copa, té un desnivell acumulat de 5.106 metres.
Alhora que es promou el saludable hàbit de caminar es fomenta la col.laboració entre municipis de comarques veines i l'associacionisme en tant en quant col.laboren en l'esdeveniment esportiu les entitas excursionistes i altres clubs esportius d'ambdues localitats.


Més informació:
Caminada de les Carenes IV Marxa El Pont de Suert – Tremp 13 d’abril de 2013

dimecres, 10 d’abril del 2013

VOLEN COMENÇAR A TREURE GAS FENT SERVIR LA TÈCNICA DE "FACKING" A TEROL

Montero Energy ya quiere probar el ‘fracking’, al tercer año de investigación en el Maestrazgo.

Si los resultados son alentadores, abriría un nuevo pozo de ensayo de fractura hidráulica en cada uno de los tres años sucesivos Un informe crítico alerta de que la empresa no analiza en su documentación el «elevado» peligro de contaminación de los acuíferos.

La empresa Montero Energy prevé utilizar la polémica técnica del ‘fracking’ para la extracción de hidrocarburos en el Maestrazgo en el tercer año de investigación, si finalmente la DGA le concede el permiso que ha solicitado para evaluar la presencia de gas o petróleo en 55.411 hectáreas englobadas en el permiso ‘Platón’. De acuerdo al documento entregado recientemente por la compañía gasista a los alcaldes de las localidades turolenses afectadas, en la cuarta, quinta y sexta anualidad prevé abrir también «un pozo de producción por año» para comprobar la viabilidad técnica y económica de la extracción de las posibles reservas.El documento facilitado por Montero Energy a los alcaldes, denominado ‘Programa mejorado de trabajos y plan de inversiones para el permiso de investigación de hidrocarburos’, contempla para el tercer año la «estimulación de las formaciones potencialmente productivas» mediante «las técnicas más avanzadas». La documentación presentada por la misma empresa ante la Generalitat valenciana para investigar la presencia de hidrocarburos en el Maestrazgo castellonense es más precisa y señala que en el tercer año se usará «la fractura hidráulica» para «estimular la pizarra» que pueda contener gas natural.El jefe de exploración de Montero Energy, Rafael López, explicó que la utilización del ‘fracking’ durante la investigación tiene carácter experimental y pretende determinar si las reservas son extraíbles. Aclaró que, para abrir los pozos, la empresa deberá someterlos a evaluación de impacto ambiental. López señaló que la prueba de fractura hidráulica podría efectuarse sin realizar un derivación horizontal del pozo inicial sino que serviría con un «desvío» que penetrara a través de la roca con potencial productivo.La solicitud de investigación de hidrocarburos en Teruel afecta a Cantavieja, Mirambel, La Iglesuela, La Cuba, Tronchón, Mosqueruela y Puertomingalvo. Sus ayuntamientos han tomado acuerdos contra el ‘fracking’ al considerarlo un peligro para la salud y el medio ambiente.Paralelamente Montero Energy tramita tres permisos en una zona contigua de Castellón de 195.569 hectáreas. El geólogo de la Universidad de Zaragoza José Luis Simón acaba de emitir un informe tras analizar la documentación presentada ante la Generalitat en el que denuncia «el escaso rigor» de las medidas de protección ambiental. A su juicio, hay un riesgo «muy elevado» de que la fractura de la roca para que liberen el gas que contiene pueda generar grietas que contaminen los acuíferos de capas superiores con gas metano o productos químicos utilizados en el ‘fracking’.El informe de Montero Energy para los alcaldes del Maestrazgo de Teruel señala que en el primer año de investigación los trabajos serán superficiales y en el segundo se realizará un pozo «somero». En la tercera anualidad contempla la primera perforación para testar el ‘fracking’. La experiencia podría repetirse en los tres años siguientes. La empresa asegura que al atravesar los acuíferos se «garantiza» su estanqueidad.
Publicat per Heraldo de Aragon, edició paper del dimecres dia 10 d'abril

dimarts, 9 d’abril del 2013

CATALA A LA FRANJA: DEBAT LLEI DE LLENGUES

Bloqueada la ponencia de la ley de lenguas tras la marcha de la oposición.

Los socialistas se suman a la decisión de CHA e IU de no participar en la tramitación tras las polémicas declaraciones de una diputada del PP.

La ley de lenguas protagonizará hoy un episodio insólito en la historia parlamentaria de las Cortes de Aragón. Por primera vez, la ponencia que estaba debatiendo las enmiendas de los grupos parlamentarios no podrá proseguir los trabajos por falta de quórum. El anuncio del PSOE ayer de no participar y seguir la estela de CHA e IU, deja a PP y PAR en una situación de minoría para poder mantener la ponencia. La Mesa y la Junta de Portavoces deberán decidir si finalmente todas las enmiendas se remiten a la Comisión de Educación, Cultura y Deporte y es este órgano el que termina el trabajo de la ponencia o qué procedimiento se sigue.

Pero ¿cuál ha sido el motivo para llegar a esta situación? El desencadenante fueron unas palabras de la coordinadora de la ponencia, la diputada del PP María Jesús Ferrando, que acusó a la oposición de querer «inundar las administraciones de pinganillos» y estimó el coste de sus enmiendas en más de 27 millones de euros. Rápidamente CHA e IU anunciaron su abandono de la ponencia ante «la sarta de mentiras y deprecio» hacia su trabajo por parte de Ferrando. Ayer, se sumó el PSOE. «Hemos dado un margen de confianza al PP para que hiciera un gesto o rectificara, pero no lo ha hecho. La coordinadora ya nos tiene acostumbrados al desprecio dialéctico absoluto», lamentó la diputada del PSOE Mayte Pérez, que recordó que el objetivo de sus enmiendas es mantener la normativa actual.

Por su parte, el portavoz del PP, Antonio Torres, mostró su sorpresa por la decisión del PSOE: «Pensaba que iban a retirar las enmiendas que suponen despilfarro y no que se iban a ir ellos». Además, señaló que «parece que CHA e IU marcan la labor de oposición».

PUBLICAT PER HERALDO DE ARAGON, dimarts 8 d'abril


La oposición en bloque deja la ponencia de la Ley de Lenguas.

Los diputados designados por el PSOE, CHA e IU para debatir y enmendar la Ley de Lenguas en la fase de ponencia abandonan hoy los trabajos, en una decisión inédita hasta ahora en las Cortes de Aragón. De este modo, la ponencia queda diluida tras quedar únicamente los representantes de los partidos que apoyan al Gobierno autonómico, PP y PAR. La oposición oficializa así lo que ya anunció hace varias semanas: su rotundo desacuerdo con la continuidad como coordinadora de la ponencia de la diputada popular María José Ferrando. Esta parlamentaria se saltó las reglas habituales y convocó una rueda de prensa para arremeter, criticar y menospreciar las enmiendas que presentaron a la ley los partidos críticos con el proyecto del Ejecutivo aragonés.
Tanto el PSOE como CHA e IU instaron al Partido Popular a que cambiara la coordinadora. Al no haberse hecho efectivo este cambio, estos partidos han optado por no continuar con los trabajos de ponencia. De este modo, el debate queda agotado aunque en comisión se retomarán las enmiendas. Los tres grupos parlamentarios muestran su rechazo de este modo a que Ferrando continúe ejerciendo el papel de coordinadora, puesto que nunca antes un diputado que cumplía esta función se había dedicado a cuestionar el trabajo de otros grupos políticos. Además de despreciar sus enmiendas --críticas con un proyecto legislativo que no reconoce la realidad lingüística de los aragoneses que hablan otras lenguas distinta a la castellana y que incluso niega la existencia del catalán de Aragón contra todo criterio científico-- afirmó que se necesitarían más de 1.400 traductores de reconocerse el aragonés y el catalán como lenguas propias de los ciudadanos de la comunidad autónoma. Asimismo, se dedicó a cuantificar económicamente el coste de las propuestas de la oposición.
http://www.elperiodicodearagon.com/noticias/aragon/la-oposicion-en-bloque-deja-ponencia-de-ley-de-lenguas_844785.html