dimarts, 27 de març del 2012

MIGUEL GRACIA, ALCALDE D'ARENY,SECRETARI DE POLITICA INSTITUCIONAL DEL PSOE D'ARAGÓ


Javier Lambán tiene ya claro su equipo de dirección para la ejecutiva que será elegida este fin de semana en el congreso que los socialistas aragoneses celebran en Zaragoza. El oscense Miguel Gracia será el número tres, al hacerse cargo de la secretaría de Política Institucional. El médico Sebastián Celaya, próximo a Carlos Pérez Anadón, presidirá el cónclave.
El congreso regional del PSOE servirá para dibujar el nuevo escenario orgánico. La posición de Miguel Gracia en el número tres del partido evidencia el pacto tácito entre Huesca y Zaragoza. O lo que es lo mismo, entre los herederos de Marcelino Iglesias y la nueva vía de Javier Lambán. En el equipo del que será elegido el sábado nuevo secretario general de los socialistas estará también el exconsejero de Economía y expresidente del Real Zaragoza, Eduardo Bandrés.
La nueva ejecutiva estará integrada por 33 miembros. La diputada Pilar Alegría se hará cargo de una secretaría, aunque está todavía por especificar cuál. Lambán contará también con el politólogo Ignacio Urquizu, a propuesta de la delegación de Teruel. Uzquizu es de la máxima confianza de Vicente Guillén, que repetirá al frente de la secretario provincial turolense. Otro de los fichajes del nuevo secretario general será Alberto Sabio, profesor de Historia Contemporánea de la Universidad de Zaragoza. La diputada Susana Sumelzo estará en el equipo más cercano del líder del PSOE.

ORGANIZACIÓN Queda por dilucidar quién ocupará el número dos. Lo único que ha trascendido es que será mujer y de Zaragoza. Tampoco se ha cerrado aún el sustituto de Lambán al frente de la secretaría provincial zaragozana. El diputado y alcalde de Épila Martín Llanas es el mejor posicionado. Pero han surgido tensiones entre el territorio y la ciudad, que demoran la decisión final.
El PSOE acude al congreso del fin de semana envuelto en una calma chicha. No se esperan sorpresas y Javier Lambán será elegido el sábado por la tarde por la gran mayoría de los 575 delegados que concurrirán al cónclave. Fue el único precandidato que logró reunir los avales suficientes para optar a la secretaría general. Logró 183 de los 226 posibles, el 80,97%. Evidencia de que el pacto entre las tres provincias es total.
En el propio congreso, cualquier de los delegados podría presentarse como candidato, siempre que logre 106 avales. Lambán lo conseguirá sin demasiados problemas. Eso lo permitirá salir elegido en un congreso, que abrirá el secretario general saliente, Marcelino Iglesias el sábado por la mañana. Hará balance de sus tres legislaturas de Gobierno. El domingo clausurará el cónclave el propio Javier Lambán en un acto en el que también participará el líder nacional de los socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba.

dijous, 22 de març del 2012

III CAMINADA DE LES CARENES


El 21 d'abril se celebrarà les 3a edició de la marxa entre el Pont de Suert i Tremp, la Caminada de les carenes.
El dissabte 21 d’abril se celebrarà la “CAMINADA DE CARENES, 3a marxa El Pont de Suert / Tremp, 2012”, organitzada conjuntament pels Ajuntaments de Tremp i el Pont de Suert i el CEAR i la SAM , amb una distància de 54,3 km. i que transcorrerà pels camins entre Viu, Adons i Gurp.

Aquesta prova està inclosa en el calendari de la Copa Catalana de Marxes de Resistència, que organitza la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Consta de dos recorreguts, el primer amb sortida des del Pont de Suert amb una distància de 54,3 km, i el segon recorregut més curt amb sortida d’Adons de 32,5 km i arribada a Tremp.

La caminada de les carenes és un recorregut que uneix les poblacions del Pont de Suert i de Tremp per camins de terra. Transcorre per camins de bast o tradicionals en un 60%, camins ramaders en un 90% i camins forestals en un 40% del recorregut. Amb una longitud de 54,3 km. i un desnivell acumulat de 5.106 metres del quals 2.360 són d’ascens acumulat i 2346 de descens acumulat, es converteix en una prova amb una qualificació, segons normativa MIDE de 3-3-3-5, en la que el 5 és la puntuació màxima.

Organitzada pels Ajuntaments de Tremp i El Pont de Suert, i els centres excursionistes de les dos localitats (CEAR i la SAM), aquest serà la tercera edició de la marxa, que l’any passat va tenir 312 inscrits.


diumenge, 18 de març del 2012

Constantino Castells, d'Areny: Una oenegé para los pueblos más perdidos del valle




Constantino Castells es d'Areny de Noguera, un pueblo de La Ribagorza situado junto a la carretera que sube de Lérida al valle de Arán. Un día a la semana, carga su furgoneta C15 de toda clase de alimentos y se va a venderlos a los pueblos más perdidos de la comarca. "Soy una especie de oenegé", explica. "Mi clientela es gente mayor que no puede apenas salir de sus casas para ir de compras a los pueblos con tiendas", añade.
Lleva haciendo lo mismo desde 1981 y está convencido de que no le sale a cuenta, entre el peligro de las malas carreteras y el precio del gasóleo. "El enemigo de esta tierra es la despoblación y hay que hacer todo lo posible para que no desaparezcan los habitantes", subraya.
Con todo, Castells ha visto cambios positivos en Castanesa. "Hace doce años o así se asfaltaron las pistas de montaña y, poco a poco, se han ido instalando servicios que antaño no había, desde restaurantes a viviendas rurales", afirma.
Otro gran avance ha sido que la Administración costea un medio de transporte para ir al médico. Y las subvenciones de la Unión Europea que reciben los ganaderos permiten que estos obtengan unos ingresos dignos. "Ayudar a la gente de estos pueblos es ayudar al entorno, pues sin la presencia del hombre estos sitios se degradarían y dejarían de ser habitables", asegura.

diumenge, 4 de març del 2012

MAS DE BARREDA ESPAI INTEGRAL DE NATURA, CADA COP MÉS APROP


Més de 300 joves d’una quarantena d’agrupacions escoltes de Catalunya participen des d’ahir aAlpicat en la setena edició de la trobada de formació que organitza l’associació Escoltes Catalans, que per primera vegada se celebra a les comarques lleidatanes. La jornada va començar amb una ponència a càrrec d’Òscar Rebollo, professor de sociologia de la UniversitatAutònoma de Barcelona, i va continuar amb una sessió de grups de treball en què els participants, caps escoltes de les seues agrupacions, van aprofitar per reflexionar i adquirir més coneixements en aspectes com el lideratge, la coresponsabilitat, l’educació per a la participació o el model de persona amb valors com el respecte, el companyerisme o la solidaritat que farà una societat millor. Precisament, els monitors van aprofitar la jornada per reivindicar el ressorgir amb força de l’escoltisme com amoviment optimista davant de la negativitat de l’actual moment de crisi.“Volem contagiar la nostra visió positiva i canviar el que no ens agrada a través de l’educació i del model de persona que busquem inculcar als nens de les agrupacions”, va explicar Sònia Fuentes, responsable de pedagogia d’Escoltes Catalans, l’associació laica de l’escoltisme català. La trobada, que s’organitza per generar debat i reflexions i intercanviar experiències entre les agrupacions d’escoltes, continuarà en la jornada d’avui amb més grups de treball. En aquesta ocasió es dividiran segons les franges d’edat dels nens amb els quals actuen com a monitors a les seues respectives localitats. Les sessions se centraran a la muntanya, per recuperar la natura com una de les seues prinipals eines d’educació i amb l’objectiu d’augmentar el nombre d’excursions.
Nou centre de natura
Un dels projectes en què treballa actualment l’associació Escoltes Catalans és la recerca de finançament per convertir una antiga masia de la Terreta (Mas de Barreda) en un centre integral de natura on realitzar trobades i accions de formació. L’any passat ja es van portar a terme accions de neteja a lazona.

dijous, 1 de març del 2012

EUROPA REVISARA LA SITUACIO DEL CATALA A LA FRANJA

La Chunta Aragonesista (CHA) va anunciar ahir que denunciarà davant la UE el govern d’Aragó, format pel PP i el Partit Aragonès Regionalista (PAR), per l’incompliment de la Carta de les Llengües Minoritàries. Concretament, la CHA portarà a discussió del Consell d’Europa que la llei de llengües que reconeix l’aragonès i el català a Aragó i que garanteix alguns drets als seus parlants, no només no s’està complint sinó que el govern té previst retallar-la. El president de la CHA, José Luis Soro, va dir ahir que amb la mesura confia que “el Consell d’Europa doni un toc d’atenció al PP i el PAR, i els adverteixi que les polítiques que pretenen posar en marxa van en contra d’un tractat internacional” i dels drets lingüístics de milers de ciutadans de la comunitat aragonesa. La CHA acusa el PP i el PAR d’actuar “amb pors i complexos” davant la riquesa cultural i lingüística. Com va explicar aquest diari el passat 17 de febrer, comitès locals del PAR estan fent des de la tardor una campanya municipi a municipi per buscar suports i forçar el seu partit a derogar des del govern la llei de llengües que van aprovar la legislatura passada el PSOE i la CHA, i que reconeix el català i l’aragonès com a llengües d’Aragó, tot i que no les declara oficials. En la campanya, els comitès locals del PAR defensen que a la Franja de Ponent no es parla català sinó diverses variants locals de “l’aragonès oriental”. La campanya comença a donar fruits. El diari Heraldo de Aragón informava divendres passat que el govern del PP i el PAR ja s’han posat mans a la feina i estan elaborant una reforma de la llei de llengües que eliminaria el concepte llengua i només parlaria de modalitats lingüístiques. El diari aragonès, citant fonts del govern autonòmic, informava que la reforma inclouria també la retirada del dret dels habitants dels municipis de parla aragonesa i els de parla catalana a adreçarse a l’administració en les seves llengües. També s’eliminaria la previsió de crear una Acadèmia de la Llengua Aragonesa i una Acadèmia del Català de la Franja per unificar criteris i fomentar-ne l’ús. El català és parlat per unes 50.000 persones a la Franja de Ponent, i l’aragonès per unes 10.000 al nord de la demarcaciód’Osca