dimarts, 25 de setembre del 2012

TREMP: COM DEFENSAR L'ACADEMIA I SER INDEPENDENTISTA


Si la independència és al carrer, també deu ser als mercats: als mercats de veritat, als de tota la vida, no als de la prima de risc i el deute sobirà, que aquests, si alguna cosa saben de la independència, no sembla que els hagi fet canviar d’humor. Ahir era mercat a Tremp i la independència, efectivament, hi era. La portava enganxada al coll en Josep Maria Baró, venedor de camises i pantalons, el qual lluïa amb orgull un pin amb una estelada blava. A ell no cal preguntar-li què en pensa, de la independència: “Doncs no, no cal, ja ho veu, hi estic totalment a favor”, explica després d’atendre una parella jove que pretenia completar l’armari de tardor. També porta un rellotge del Barça amb una ostentosa corretja blaugrana. Després n’hi ha que diuen que els comerciants són porucs i amaguen les preferències per no perdre clients. Ja no hi ha por d’ensenyar l’estelada. “Home, és veritat que entre els venedors potser sóc una minoria, perquè n’hi ha molts que són de fora i aquests no la volen, la independència”, explica. “Però ara som un poble esperançat i crec que la tenim a prop”, aventura Baró, que amb un cert escepticisme soterrat, creu que és sincera l’aposta del govern de CiU per l’estat propi: “Em sembla que potser sí, que hi volen anar, s’hi juguen molt; si ara es fan enrere, la gent els passarà pel damunt.” Unes parades més enllà l’Esteban seu i fa una cigarreta assegut amb el paradista veí. No parlen¡ de política. Però, tot i les reticències inicials –“jo d’aquests temes no hi entenc”–, al final s’anima, es passa al castellà i es deixa anar: “Doncs jo no la veig bé. I sap per què? Perquè a Catalunya no tenim indústria, ja em dirà vostè com viurà Catalunya sense indústria, ni diners ni res.” Home, hi ha tota la indústria de l’àrea metropolitana, la química de Tarragona, hi ha el turisme... “Res. Tot són empreses de fora, aquí el que hi ha és molta agricultura, però si Catalunya es fa independent no podrà viure només de les pomes”, sentencia l’Esteban, acostumat a recórrer els mercats rurals de Ponent. Al seu costat l’altre venedor l’escolta i somriu de manera una mica ambigua, i no aconseguim desxifrar si és d’assentiment o de prudent i silenciosa discrepància. Un client el demana just a temps d’haver-se de definir. És un marroquí amb una samarreta amb un escut amb les quatre barres i la llegenda “Catalunya lliure”. Un altre cop la independència es fa present al mercat! L’home, però, no entén el català, o fa veure que no l’entén, i marxa sense respondre
res: més ambigüitat.  De fet, Tremp i la comarca del Jussà són un territori ambigu en l’assumpte de la independència. Està carregat de contradiccions. Per començar, la ciutat de Tremp pertany a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), però el seu alcalde, el socialista Víctor Orrit, s’hi oposa del tot. L’explicació és que Orrit es va haver d’ajudar de la divisió dels independentistes per governar a l’Ajuntament quatre anys més, atraient cap al PSC l’únic regidor escollit per Reagrupament. Una altra relació complicada és la que té el conjunt de la comarca amb l’acadèmia militar de Talarn. El Consell Comarcal i l’Ajuntament de Talarn, governats per independentistes, fan campanya a favor de la permanència de l’exèrcit espanyol. Els llocs de treball directes i indirectes que genera el centre de Talarn, uns 800 segons els seus càlculs, fan passar en un segon terme els purismes nacionals. “Home, si marxen els militars de Talarn, hi haurem de portar els del nostre exèrcit”, explica en Manel, optimista, que s’ha apropat al bullici setmanal del mercat a fer-la petar amb els coneguts i saludats, i no tant a comprar-hi res. “En sóc partidari i jo crec que això és seriós, en Mas s’ha avançat als d’ERC i crec que sap cap a on va.” En Manel té un concessionari a Tremp. De cotxes, ja fa uns quants anys que no se’n venen tants com abans. Però la tenacitat comercial no afluixa. Subtilment, la conversa amb el periodista passa de la independència als cotxes. “I, a vostè, no li aniria bé canviar de cotxe?” Bon intent. Però ara no, potser més endavant. “D’acord –accepta–, però pensi que cal aprofitar les oportunitats quan es presenten.” Marxa, i ja no sabem si es referia als cotxes, o a la independència.

Agafat del Punt Avui dia 25 de Setembre de 2012

dilluns, 24 de setembre del 2012

ALCALDES DE LA FRANJA DENUNCIEN LA PERILLOSITAT DE LA N-230


Pueblos de la N-230 denuncian la peligrosidad de la vía

Entre Alfarràs y Sopeira "hay un auténtico punto negro", aseguran alcaldes de la zona | Cada mes se registra un accidente grave en esta vía | Transporte internacional de cereal y turistas, los usuarios de la carretera que dirige a Francia por la Vall d'Aran

Lleida | 24/09/2012 - 00:04h
Xavi Francés

Alcaldes de municipios al paso de la carretera N-230, que une Lleida y Huesca con Francia por la Vall d’Aran, han denunciado en las últimas semanas la elevada siniestralidad de la vía, cuyo tráfico copan especialmente turistas en dirección a las pistas de esquí del Pirineo y transporte internacional de cereal.
En el tramo al paso por Huesca, entre el límite sur de Alfarràs (Lleida) y la localidad aragonesa de Sopeira, "hay un auténtico punto negro en el kilómetro 113,4, donde por un problema de peralte mal hecho, ya ha habido varios camiones que han volcado o han hecho tijera en una doble curva", señala el alcalde de Sopeira, José María Ariño. "La N-230 está considerada una de las carreteras nacionales con mayor siniestralidad de España, en particular entre Sopeira y el túnel que comunica con Viella, en el límite con Lleida", añade el edil.
Los alcaldes denuncian que al menos cada mes se registra una accidente grave en esta vía. Igual que en Huesca, las autoridades locales de la Alta Ribagorça y la Vall d’Aran afirman que la N-230 es altamente peligrosa y exigen la construcción de las prometidas variantes. Entre los proyectos del ministerio de Fomento figura la construcción de una autovía (A-14) entre Lleida ciudad y Sopeira y la prolongación desde ahí de una carretera nacional de un carril por sentido hasta la frontera con Francia para reducir el impacto que supondría una vía rápida para el paisaje. En el tramo sur de Lleida. Fomento inauguró hace escasos meses un tramo de cerca de 10 kilómetros de autovía entre los municipios de Rosselló y Almenar, sin solución de continuidad ni en dirección norte ni en dirección sur.
El alcalde de Almenar, Pascual Izquierdo, recuerda que en la vieja N-230 hay “más de 20 rotondas para un tramo de carretera de 22 kilómetros”, lo que dificulta la circulación, impide los adelantamientos y provoca colas. “En la rotonda de la localidad de Torrefarrera”, añade el alcalde, “hay un tráfico de 16.000 vehículos diarios”, muchos de ellos, camiones, lo que convierte la circulación en un caos en horas punta. La crisis, además, ha paralizado el resto de tramos de la autovía, así como las mejoras en la carretera N-230 en el tramo del Pirineo.
Por otra parte, fuentes sindicales han anunciado la intención del ministerio de Fomento de abonar en breve tres millones de euros de los que adeudan a los propietarios de fincas expropiadas para la construcción de los 10 kilómetros de autovía A-14 varios años después de su ocupación.


Publicat per la Vanguardia.com

"El aumento del independentismo en Catalunya no es casual ni responde a circunstancias difíciles de explicar.

Article de la Vanguardia.

Si dejamos las razones identitarias a un lado y nos centramos en
el día a día, ¿quién puede defender el expolio que padecen todos los
Catalanes, independientemente de si se sienten españoles o catalanes?

Quién puede defender que los estudiantes catalanes reciban sólo
el 5% de todas las becas del estado y los estudiantes de Madrid
reciban
el 58%?

¿Quién no querría ver aumentada la renta per cápita anual de los
catalanes en unos 2.400€ al año si tuviésemos seguridad social propia?

¿Quién puede defender que el "Ministerio de Cultura" haga un
gasto anual por cada español de 47€y por cada catalán sólo de 5€?

¿Quién querría viajar con el 40% de los trenes construidos por el
Estado durante la década de los 70 que se consideraron obsoletos y que
aún circulan por Catalunya, mientras que Madrid sólo tiene el 4%?

¿Quién no querría ver a su país 7 veces más rico como dijo el
Premio Nobel de Economía Aplicada en la UB el pasado mes de mayo?

¿Quién puede defender que 1 de cada 3 años el Ministerio de
Fomento no invierta nada de nada en Catalunya?

¿Quién quiere, pese a ser catalán y sentirse español, que cada
año nos roben 20.000.000.000 de euros (11% del PIB), siendo así la
región del mundo que sufre más déficit por parte de su gobierno?
¿Realmente sentirse español en Catalunya compensa eso?

Como residente en Catalunya, ¿quién puede tolerar que por cada
12,7 millones de euros que se invierten en medio-ambiente en el
aeropuerto del Prat, se inviertan 300 millones al de Barajas?

Por muy españolista que uno sea en Catalunya ¿se puede defender
que entre 1985 y 2005 sólo se hayan construido en Catalunya 20 km de
autovías mientras que en Madrid se hagan cerca de 900 en idéntico
periodo? ¿Se puede aceptar y no protestar cuando en Catalunya sólo se
invierte un promedio del 12% del PIB español anual pese a aportar el
22% del mismo PIB español?

¿Se puede aceptar el agravio que hemos sufrido con el AVE? En
Catalunya, por el AVE, el gobierno invirtió 316€ por catalán, pero en
el mismo año invirtió 1.198€ por andaluz, 894€ por madrileño, 574€ por
aragonés y 407€ por castellanomanchego.

¿Se puede aceptar pagar peajes y más peajes?
Con la dependencia de Catalunya con respecto a España nosotros
los catalanes, independientemente de si nos sentimos españoles o
catalanes, estamos perdiendo la oportunidad de vivir mejor. Estamos
perdiendo la oportunidad de dar un futuro mejor a nuestros hijos.

España es un mal negocio a nivel cultural pero sobre todo a nivel
económico, y lo es porque tratar a Catalunya como una colonia forma
parte de su leitmotiv nacional."

diumenge, 23 de setembre del 2012

LA PLATAFORMA "LA TERRETA DECIDEIX" PER LA INDEPENDENCIA DE CATALUNYA ... I DE LA TERRETA



El passat 11 de setembre de 2012 vam surtir als carrers de Barcelona entre un milió i mig i dos milions de catalans reclamant la independència de Catalunya, dins la Unió Europea, com a "nou estat d'Europa".  Són massa anys de espoli fiscals, de retallades estatutàries, de sentències judicials, de manca d'inversions, d'insults, d'atacs a les llibertats,a les  institucions, a la gent, a la  identitat i a la cultura catalanes; cas especial el de la llengua catalana a Catalunyaque hem vist perseguida a l'escola, a l'administració, en dictadura i en democràcia i encara es pot veure als mitjans de comunicació espanyols i que encara podem copsar aquesta persecució d'una manera radical a la Franja de Ponent, al País Valencià o a les Illes Balears
A La Terreta, el Pallars Jussà ribagorçà,  zona ribagorçana del Pallars,  la nostra Plataforma és clarament independentista,per això seguim i donem suport als actes que van encaminats a aconseguir que Catalunya sigui un NOU ESTAT D'EUROPA"

Les nostres reivindicacions d'INDEPENDÈNCIA no sols són de Catalunya vers Espanya,  nosaltres volem que La TERRETA sigui independent de Tremp i que sigui l'Ajuntament 948 de Catalunya.Som temps difícils per a tots, i molt més per a l'Administració Local, però els nostres pobles,la nostra vall, té una dilatada trajectòria al marge de Tremp; fins al 1970 erem dos Ajuntaments (Sapeira i Espluga de Serra) que. a les acaballes de la dictadura franquista,van passar a dependre de l'Ajuntament de Tremp i des de llavors, portem QUARANT ANYS pagant els impostos igual que qualsevol trempolí, però no rebent els mateixos serveis per estar massa lluny, quaranta anys d'abandonament i de llunyania, de l'administració local que es troba a la Ciutat de Tremp. Les connexions interiors és realitzen per mitjà de pistes que amb les pluges o la neu necessiten un constant manteniment o d'una carretera que està projectada que s'arregli en diferents fases i sols s'ha executat la primera. Les connexions entre aquesta Vall i la Conca de Tremp, són tant deficitàries i allunyades que per anar a fer qualsevol tràmit a l'ajuntament hem d'utilitzar dues hores, una d'anada i una de tornada i utilitzar la carretera N-230. 

La futura Catalunya Independent tindrà que veure quin és el seu territori, quins són els seu límits i  les seves vies de comunicació i a quins convenis es pot o no es pot signar amb diferents administarcions properes a l'exterior:

-El riu Noguera Ribagorçana es la frontera entre Catalunya i l'Aragó quedant actualment vall dividida en dues administracions Catalunya i Aragó.

La carretera N-230 entre la Val d'Aran  i Lleida passant per l'Alta Ribagorça té trams que passen per l'Aragó i altres per Catalunya.

- La gent de Terreta, per anar a Tremp, hem de baixar fins la N-230, passat Areny de Noguera, baixar fins a El Pont de Montanyana i agafar la carretera comarcal que porta fins a Tremp.Es tindria que millorar la pista cap a Esplugafreda i Talarn, per a no deixar-nos més aïllats o dependre de carreters extrangeres i acabar les diferents fases de la ja projectada carretera de La Terreta que conectaria els diferents nuclis entre La Torre de Tamúcia-Espluga de Serra-El Castellet-Sapeira-Orrit i que fins ara sols s'ha executat fins la primera fase de la N-230 a La Torre de Tamñurcia

-El Pont de Suert és la capital administrativa de l'Alta Ribagorça, però presta serveis a d'altres pobles de la Ribagorça (Franja) i a la Terreta.

- La gent de La Terreta tenim una estreta relació de tot tipus  amb Areny de Noguera(Ribagorça-Franja) i amb El Pont de Suert (l'Alta Ribagorça)

- El Pont de Montanyana- Ajuntament de la Ribagorça, amb un carrer i cases que són de la pedania de Tremp.

Tots aquestst elements i reflexions  es realitzen des d'una de les zones més perifèriques i  abadonades de Catalunya per part de les diferents administracions, especialment de l'Ajuntament de Tremp. Aquets debat públic creiem que és moltmolt important i serveix per a reflexionar de quina és la Catalunya del demà que volem contruir.Està clar que volem una Catalunya independent, i per a nosaltres, si pot ser uns Païssos Catalans independents, però escoltant i solventant els greuges comparatius entre ciutadans i territoris,

En definitiva, la Catalunya independent tindrà que definir els seus límits i decidir quines relacions vol tenir amb la Franja o amb la resta d'Aragó i quines inversions i negocions ha de fer a tota la Vall del Noguera Ribagorçana (actualment meitat Catalunya, meitat Aragó) per a no dependre de l'exterior si vol que els límits actuals continuïn igual.


VISCA UNA CATALUNYA INDEPENDENT
VISCA LA TERRETA INDEPENDENT...DE TREMP!!!

dissabte, 22 de setembre del 2012

L'EXEMPLE DE NORUEGA


Independència civilitzada

Sempre es fa servir l’exemple dels Balcans quan es busquen referents de procesos d’independència. Hi ha una intenció, està clar: voler fer veure que el risc de la secessió són la guerra i el genocidi. És més, no es parla gairebé mai del cas d’Eslovènia, sinó sempre de Bòsnia. Posats a buscar exemples d’Europa Oriental, tampoc ningú no cita mai la separació de la República Txeca i Eslovàquia. No, sempre tornem a la guerra de l’antiga Iugoslàvia.

En canvi, podríem ser originals i fixar-nos en el cas de Noruega. Ara fa poc més de cent anys es va separar de Suècia, per un procés estrictament polític, sense violència, i amb la suficient capacitat de negociació per totes dues parts com per refer les relacions diplomàtiques en ben poc temps.

L’any 1905, Noruega formava part de la corona sueca, des del final de les guerres napoleòniques. Tenia una gran autonomia, però estava sotmesa a la política exterior de Suècia, i la seva economia també estava condicionada per les lleis d’Estocolm. No es tracta en aquest cas de finançament autonòmic, sinó més aviat d’un xoc entre un país exportador i un altre de proteccionista. Però el detonant de la divisió va ser la voluntat de Noruega d’establir els seus propis consolats a l’estranger (també resulta familiar).

L’enfrontament de les institucions noruegues amb el rei va acabar amb una declaració unilateral  d’independència per part del Parlament.  I atenció: va ser llavors el govern suec el que va obligar el de Cristiania (llavors, Oslo es deia així) a convocar un referèndum perquè fos la voluntat del poble i no una decisió política la que prevalgués. El referèndum es va celebrar el 13 d’agost i va donar el resultat de 368.200 vots a favor de la independència i 184 en contra.

Certament, al rei i al govern suecs els va costar una mica d’acceptar, al principi. A la premsa de l’època circulen rumors de moviments militars. Però finalment no va passar res, i el tractat de Carlstadt va sancionar la divisió. Noruega va convertir-se en un país independent, curiosament monàrquic per elecció lliure.

Ja ho deia La Vanguardia del 25 de setembre de 1905: “Hi ha en aquests pobles escandinaus una preparació per a la vida pública superior a la que existeix a la majoria de les nacions d’Europa i del món.” Ja sap greu a vegades no ser més nòrdics. Llàstima del fred.


divendres, 21 de setembre del 2012

EL GOVERN CENTRAL DEIXA A CASTANESA SENSE AJUTS PELS INCENDIS

El Gobierno central deja a Castanesa fuera del decreto de ayudas por los incendios

El consejero Lobón reclama al Ministerio una fórmula para compensar los daños. El diputado Yuste enmendará el texto que tramita el Congreso

MADRID. Habrá ayudas por los incendios, pero no para todas las comarcas afectadas. El Gobierno central ha dejado a las 1.900 hectáreas quemadas en La Ribagorza fuera de los fondos habilitados para compensar los daños producidos por los incendios. El motivo ha sido «la escasez presupuestaria», según argumentó ayer en el Congreso el ministro del Interior, Jorge Fernández. En principio, sí podrán beneficiarse del programa de ayudas las zonas del Moncayo arrasadas el mes de agosto.
La exclusión de Castanesa la ha plasmado el Gobierno central a través de un criterio temporal, inédito hasta ahora en este tipo de ayudas. Hasta este año, el decreto que cada ejercicio se aprobaba para compensar los daños por catástrofes naturales abarcaba los 12 meses del año. Sin embargo, ahora se ha optado por limitar los fondos para reforestación y compensaciones económicas a las zonas incendiadas «entre primeros de junio y el 1 de noviembre». El decreto fue validado ayer por el Congreso de los Diputados con esa exclusión, pero aún hay cierto margen, ya que el Ejecutivo central ha aceptado tramitarlo como proyecto de ley. Esto supone que, aunque ya está en vigor el veto a Castanesa, en los próximos meses se podría cambiar su redacción.
El diputado de CHA por La Izquierda de Aragón, Chesús Yuste, anunció ayer que solicitará formalmente en el Congreso que la norma permita compensar a todos los municipios aragoneses afectados por catástrofes naturales este año. «Vamos a presentar una enmienda para que se garantice la inclusión del incendio de Castanesa en las ayudas», concretó Yuste.
Además, mostró su preocupación porque el ministro Fernández hubiese ignorado en su exposición que Aragón también ha sido afectado por los incendios. «No nos ha parecido correcta su intervención, todo indica que el grueso de las ayudas irá a otras Comunidades». Yuste –que pidió a la DGA «que esté alerta»– hacía referencia a la enumeración planteada por el ministro. Fernández citó solo a «Valencia, Canarias, Cataluña, Extremadura, Castilla y León, Andalucía y Madrid».
«No hay razón para marginar»
Desde la DGA explicaron que ya se han puesto en contacto con el Ministerio impulsor. El consejero de Agricultura y Medio Ambiente, Modesto Lobón, envió una carta al ministro Miguel Arias Cañete al día siguiente de tener conocimiento del decreto. Además, le pidió públicamente durante una reunión algún mecanismo que permita el acceso a esos fondos para compensar los daños en Castanesa . «Se lo he solicitado por dos veces y el ministro se ha comprometido a estudiarlo», explicó Lobón. «No hay razón para marginar ninguna zona», resaltó. La DGA está ultimando un listado que enviará al Ministerio con el coste del trabajo ya impulsado en los núcleos afectados.
Noticia agafada de Heraldo de Aragon, edicio paper 21 de Setembre 2012

dimarts, 18 de setembre del 2012

DIMITEIX L'ÚNIC REGIDOR SOCIALISTA DE PONT DE MONTANYANA


El PSOE se queda sin edil en Puente de Montañana

HUESCA. El PSOE ha perdido el único concejal que tenía en el Ayuntamiento de Puente de Montañana tras las elecciones de 2011. Jorge Bordes, que sustituyó al exalcalde y cabeza de lista Ricardo Armengol, también ha presentado su dimisión y ha sido sustituido por Ana María Bergua, que se presentó por Convergencia Democrática de la Franja (CDF) como independiente.En el municipio, que en los últimos comicios pasó de concejo a tener cinco concejales, se votó una lista abierta de manera que a la hora de sustituir a Bordes había dos candidatos con igual número de votos. José María Ferro (PSOE) y Ana María Bergua (CDF) tenían 27 sufragios, lo que ha hecho necesario recurrir al sorteo para determinar quien cubría la vacante. La corporación, presidida por Javier Bergua (CDF), se queda con cuatro ediles de Convergencia y uno del PP.
Publicat per Heraldo de Aragon, edició paper

diumenge, 16 de setembre del 2012

RED ELECTRICA CONTINUA AMB LA SEUA INTENCIO DE RECREIXER LA LINIA QUE PASSA PER LA TERRETA


Segon aquest document de 35 pagines i datat al maig del 2012 https://docs.google.com/a/periodistes.org/file/d/0B5ID6gGygl3TZUYtaU5Xd0paU28/edit
Red Electrica de Espanya torna a la carga. 
Amb la justificació que ja hi ha una linia de 220 KV, i que la volen recreixer (pujar les torres de 4 a 6 metres i reforçar els fonaments de les torres) REE vol convertir  la línia Foradada del Toscar-La Pobla de Segur  en una linia de MAT. 


dissabte, 15 de setembre del 2012

dijous, 13 de setembre del 2012

LIP DUB PONT DE MONTANYANA


España pierde Cataluña, como dijo Unamuno


Zona Crítica
La Diada del 2012 marca el fin de 140 años de pactismo catalán para modernizar el Estado y hacer encajar la diversidad multicultural de España. Así de tajante es el mensaje de la masiva manifestación soberanista de Barcelona. Un clamor popular, tan ninguneado y minimizado por buena parte de la prensa madrileña como resaltado por la prensa internacional. También ciertas voces de la izquierda española culta han mostrado incomprensión, hilaridad y paternalismo posesivo contra esta demostración de fuerza del soberanismo catalán.
Primero te ignoran, luego se ríen de ti y cuando te atacan, ganas. Con estas tres fases, el soberanismo no violento de Gandhi resumía las reacciones en contra que recibía del Imperio británico. Eran otros tiempos y otras latitudes pero el marco mental de los que se sienten superiores parece ser el mismo en todas partes y momentos.   
El catalanismo que propugnaba la solución federal de España, con Pi i Margall al frente, se remonta a la muy olvidada I República (1873), hace ahora 140 años. El sueño federal de Pi i Margall, inspirado en Proudhon y su ideario cooperativo, marca el inicio de la continua influencia catalana en la articulación institucional de la España contemporánea. Una influencia modernizadora siempre mal asumida y ninguneada por unas élites madrileñas y provinciales acomplejadas ante lo catalán, esa alteridad y némesis de la España decimonónica, de trono, sables y altar.
Asumiendo, a la larga, la dualidad incompatible entre el alma castellana y la catalana, Miguel de Unamuno reconocía en carta a Manuel Azaña (1918): “Justo es, pues, que España pierda ahora Cataluña. Y la perderá, no me cabe la menor duda que la perderá. La federación no es más que una hoja de parra”. Casi un siglo después, Unamuno es profético. Eso sí, un siglo sinuoso y áspero que no ha resuelto ni la conllevancia orteguiana entre España y Cataluña ni los problemas de la identidad española y su memoria histórica, tolerando un mapa de fosas de la guerra civil que hoy da escalofríos. Pero, ya saben, aquí los crímenes del franquismo no se tocan y los archivos de Salamanca eran un derecho de conquista hasta hace dos días.   
El actual Estado de las autonomías, diseñado para disolver las reivindicaciones nacionales de Cataluña y País Vasco como reconocía Esperanza Aguirre sin rubor alguno, es otra hoja de parra caducada, inviable y deslegitimada que no puede disimular la realidad de su fracaso. A la vista del mundo y de los mercados internacionales, el modelo autonómico español dista mucho de ser funcional, eficiente y federal. Algo muy propio de unas élites que mantienen vetado cualquier cambio o reforma constitucional para diferenciar cuáles son nacionalidades y cuáles son regiones, atribuyendo y delimitando modelos de autogobierno y cooperación mutua,  un Senado territorial efectivo y un modelo fiscal eficiente y solidario. De eso nada.
La intocable y sagrada Carta Magna (votada solo por un tercio de los españoles hoy vivos) solo se reforma por la puerta de atrás, sin debate ni referéndum, para constitucionalizar el techo de déficit (2011) asumiendo, por dictado de Berlín, un tótem neoliberal que antes era indigesto para la socialdemocracia.  Hay reformas y reformas.
Ante la secular intolerancia y torpeza de la derecha para asumir la plurinacionalidad de la España real, la izquierda española no ha contrapuesto un proyecto histórico alternativo, modernizador y cohesivo. Ni adoptó medidas para desinflar el paraíso artificial del España va bien con salarios bajos y sin apenas impuestos ni construyó un relato consistente de justicia territorial y reconocimiento de la diversidad más allá del artificio de la España plural, ardid creado por el marketing de usar y tirar del que no queda nada.
Ya en 1999 dicen que Felipe González confesó a Pasqual Maragall que al pueblo español le costaba mucho asumir nuevos conceptos. El federalismo asimétrico no suponía uno, sino dos conceptos inasibles y complejos para la baja cultura política de los ciudadanos, según él. De aquel paternalismo protector y de renuncia, vienen estos lodos.
En el 2000, la factoría ideológica del PP actualizó la consigna gramsciana de la lucha continua por la hegemonía discursiva y mediática y sacó de la chistera el patriotismo constitucional. Dos en uno. Ni se toca la Carta Magna ni la integridad de la única nación-patria de los españoles. Dos conceptos que, al parecer, han calado y conectado con el alma española mejor de lo que suponían algunos. Hasta su padre intelectual, Jürgen Habermas, alucinaba de la capacidad vampírica de la derecha española que, para rematar la faena, estigmatizó el Estatut catalán cual impureza heterodoxa desplegando una catalanofobia que rendía votos.
En ningún sistema federal, las regiones más ricas contribuyen al fondo de solidaridad hasta quedarse empobrecidas y con peores servicios públicos y de bienestar que el resto de regiones a las que ayuda. En Alemania y en Estados Unidos las regiones ricas no pasan del 4% de su PIB en transferencias de solidaridad. Cataluña aporta cada año a España un 8% de su PIB, unos 16.000 millones de euros, acumulando así una deuda de 42.000 millones a causa de un sistema disfuncional e irracional de financiación que, encima, la deja con menor inversión en políticas sociales y educación que el resto.
El déficit fiscal acumulado acaba convirtiéndose en déficit social y castiga injustamente a las clases populares catalanas. Un ejemplo, sólo un 27% de los hijos menores de 16 años de familias pobres catalanas tienen alguna forma de beca de estudios. El capítulo de becas, nominalmente, está transferido pero bloqueado desde Madrid. ¿Por qué la bloquean los gobiernos de Madrid, sean socialistas o conservadores? ¿Cómo pueden perpetuar esta injusticia los socialistas españoles que va en detrimento de la igualdad de oportunidades? De los catalanes pobres, pero no de los pobres de otras partes.
En paralelo, los ciudadanos comprueban, indignados, cómo otras regiones más pobres financian de modo universal y no por razón de renta, ordenadores en las escuelas y otras prestaciones y servicios que son y han sido inimaginables en Cataluña. Entre 1986-2006, Cataluña ha transferido 213.963 millones de euros a las regiones menos desarrolladas de España, cuyos líderes regionales ahora ríen y ridiculizan la actual asfixia de recursos y tesorería de la Generalitat. Por eso, el modelo de financiación no es federal sino depredador, expoliador y regresivo.
Hartos de la ingratitud, de la ignorancia y de los tópicos anticatalanes que se remontan a tiempos de Quevedo, la Diada del 2012 marca un antes y un después. Ninguna democracia permite a su Tribunal Constitucional revocar una norma legal y estatutaria aprobada en referéndum. Ninguna economía y administración moderna esconde y hace opacas las balanzas fiscales a sus ciudadanos. Ningún Estado incumple lo que dictan los tribunales y retiene el autogobierno de las becas, discriminando a los hijos pobres de las regiones más ricas. Ninguno, salvo España.
El listado de agravios es proporcional al silencio e indiferencia que recibimos desde la España dialogante, abierta y cosmopolita que antaño elogiaba Cataluña como motor económico, innovador y creativo. No hay puentes, ni interés, ni voluntad de conocer al otro. Solo faltaba que Peces-Barba volviera a intimidar con bombardear Barcelona, tal y como antes amenazaron Azaña o Fraga. Viejo recurso trasnochado de autoridad e impotencia en plena globalización y rearticulación política de Europa. España está instalada en otra onda, en otra fase y en otro tiempo.
Como reacción veremos ahora muchos federalistas salir de los armarios. Justo cuando Cataluña inaugura un nuevo ciclo y cierra 140 años de esfuerzos por construir un Estado español que ha dejado de sentir como propio. El derecho a decidir se abre paso y tiemblan las telarañas de una España autonómica en plena crisis de todas sus instituciones. De aquellos vientos, estas tempestades de cambio, empoderamiento y libertad.

ESPANYA, ESCOLTA CATALUNYA

Editorial del Financial Times: 'El missatge català'

L'editorial del 'Financial Times' preveu "una crisi constitucional" a l'Estat si Mas torna amb les "mans buides" de Madrid

En un editorial titulat 'El missatge català', el prestigiós rotatiu financer prediu que el president de la Generalitat avançarà les eleccions i serà un plebiscit independentista
Les tensions entre Catalunya i Espanya i la possible independència del país s'han fet un lloc a l'editorial d'aquest dijous del 'Financial Times'. El text, titulat 'El missatge català', explica les reivindicacions del poble de Catalunya i les contrasta amb l'actitud dels sectors més extrems del PP de Mariano Rajoy. L'editorial assegura que Artur Mas i Rajoy, en la reunió que mantindran el proper 20 de setembre a Madrid, "en un escenari ideal acordarien un millor model fiscal" però que ara "la prioritat és solucionar l'emergència econòmica". Per tant, el diari conclou que Mas tornarà de Madrid "amb les mans buides, i convocarà unes eleccions anticipades que seran un referèndum independentista". "S'aproxima una crisi constitucional", destaca.
El 'Financial Times' fa setmanes que informa de les creixents tensions entre Catalunya i Espanya i l'evolució de les negociacions sobre el pacte fiscal.Dimarts, coincidint amb la Diada, el rotatiu va publicar una entrevista amb el President Jordi Pujol en què explicava els motius pels quals ha augmentat el sentiment independentista a Catalunya."Ja no encaixem dins d'Espanya", va remarcar Pujol. 
Avui, el 'Financial Times' ha col·locat Catalunya al centre de la seva línia editorial, avisant que la situació al país pot provocar una "crisi constitucional".
En el text, el diari assegura que la crisi a l'Eurozona ha fet caure "més d'un govern, però encara no havia posat en dubte la supervivència d'un estat nació en sí mateix". "Però això sembla que està passant a Espanya, i creix dramàticament pel fervor independentista d'aquesta setmana a Catalunya".
Un país ric que després "ha de pidolar"
El text recorda la manifestació d'aquest dimarts a Barcelona, seguida per 1,5 milions de persones, i avisa que l'Espanya plurinacional que es va construir després de la dictadura franquista "té el risc de trencar-se". "La crisi a l'Eurozona en té part de la culpa. Ha exposat sense pietat la fragilitat del sistema fiscal espanyol", destaca el rotatiu.
L'editorial alerta que els catalans, "relativament rics", contribueixen anualment amb un 9% del seu PIB a les arques de l'Estat, però després estan "indignats" perquè han d'anar a demanar un rescat per pagar els deutes "com si fossin uns pidolaires". "Catalunya vol autonomia fiscal: el dret de recaptar tots els seus impostos com els bascos, que contribueixen proporcionalment molt menys a les arques espanyoles", remarca el diari.
Pel 'Financial Times', però, un Rajoy que "agonitza per decidir si demana un rescat total a Europa necessita les transferències de Catalunya per complir amb les pensions i les obligacions de l'estat del benestar". L'editorial destaca, a més, que el PP és "ideològicament hostil a l'autogovern i intenta utilitzar la crisi per recentralitzar Espanya". El PP "està creant un 'cocktail' perillós de penúria fiscal i ressentiment nacional", remarca el diari. 

El nacionalisme espanyol "menysprea" la identitat catalana
El text també destaca que més de la meitat dels catalans ara senten que el seu futur "està en risc si continuen lligats a un estat espanyol que creuen que ja no els pot acomodar". "En canvi, els nacionalistes espanyols menyspreen la identitat basca i catalana i la titlen de narcisista, i veuen la unitat d'Espanya com sagrada", remarca el rotatiu. 
L'editorial descriu com a "decisiva" la reunió del 20 de setembre entre Artur Mas i Mariano Rajoy a Madrid per parlar del pacte fiscal. "En un escenari ideal, els dos líders acordarien un millor model fiscal, que inclogués transferències més justes de les regions riques a les més pobres. Això s'ha d'explorar -però no ara, quan la prioritat ha de ser solucionar l'emergència econòmica", destaca el diari. Amb tot, admet que els catalans ja no es poden esperar. "El senyor Mas tornarà probablement amb les mans buides, i convocarà unes eleccions anticipades que esdevindran un referèndum sobre la independència de Catalunya. S'aproxima una crisis constitucional", avisa l'editorial del 'Financial Times'.


Artur Mas ha comparegut davant una senyera i una bandera europea / CRISTINA CALDERER



Aquesta és la traducció al català dels últims paràgrafs de l'editorial:

'Espanya, on el primer ministre Mariano Rajoy agonitza cercant un rescat de l'eurozona complet, necessita les transferències fiscals dels catalans per mantenir les seves pensions i obligacions socials. El dretà Partit Popular, que és ideològicament hostil a la descentralització, intenta aprofitar la crisi per recentralitzar Espanya, creant un perillós còctel de penúria fiscal i greuge nacional.'

'Més de la meitat dels ciutadans de Catalunya creuen ara que el seu futur és en perill si romanen lligats a un estat espanyol que senten que ja no pot fer encaixar el seu sentiment nacional. Per contra, els nacionalistes espanyols menyspreen la identitat catalana i l basca, com un narcisisme, i consideren la unitat d'Espanya com una cosa sagrada.'

'Ambdues parts s'han d'adonar que el nacionalisme tradicional ha estat superat a Catalunya. Artur Mas, el president català, té una decisiva reunió amb el senyor Rajoy la setmana que ve. Exigirà l'autonomia fiscal, ja sigui com el pont cap al govern propi o per millorar un component bàsic per a la plena independència.'

'L'ideal seria que els dos dirigents estiguessin d'acord en un millor model fiscal, que inclouria transferències més justes de regions riques a les regions més pobres. Això ha de ser explorat --però no ara, quan la prioritat ha de ser l'emergència econòmica. El més probable és que el senyor Mas torni amb les mans buides, i convoqui unes eleccions avançades que es convertirà en un referèndum sobre la independència. S'aproxima una crisi constitucional.'