dimecres, 29 de febrer del 2012

Vinyes amb biodiversitat


Projecte de custòdia agrària, però la presència d’altres elements d’interès entorn de les vinyes fa que també estigui vinculat als programes de custòdia forestal, d’espècies amenaçades i patrimoni històric.
Es centra en les finques vitivinícoles situades en ambients de mitja muntanya (800-1000 metres d’alçada) del Pallars Jussà. Recuperades des de fa uns 10 anys, ha suposat la creació d’espais oberts d’ús agrari enmig d’extenses zones forestals, el que ha provocat un increment de la biodiversitat en aquestes serres prepirinenques.
S’ha signat un acord de custòdia amb les bodegues Castell d’Encús, situades al municipi de Talarn, perque l’EBPJ participi en la gestió de la finca (93 hectàrees), especialment de la seva part forestal (70 hectàrees).
El projecte té per objectius (1) incrementar la biodiversitat de les finques vitivinícoles, (2) posar en valor la bona gestió agrícola en relació a la conservació de la biodiversitat, i (3) incrementar l’oferta enoturística d’aquestes finques incorporant nous elements com l’observació, fotografia i interpretació del patrimoni natural.
A Castell d’Encús s’hi estan realitzant actuacions de millora de l’hàbitat de la fauna (instal·lació de caixes niu per ocells i refugis per quiròpter, instal·lació d’abeuradors artificials per la fauna silvestre, etc), seguiment de dos bioindicadors (ocells i papallones), divulgació del patrimoni natural, etc.

A la Terreta encara hi queda una vinya.
http://www.sapeira.blogspot.com/2010/08/la-vinya-la-terreta-motius-per.html

divendres, 24 de febrer del 2012

dimecres, 22 de febrer del 2012

20.000 infants, adolescents i joves catalans celebren aquest dimecres la Diada Mundial del Pensament Escolta

  • El 22 de febrer se celebra la Diada Mundial del Pensament Escolta, una jornada que els 40 milions d’escoltes i guies d’arreu del món dediquen cada any a reflexionar sobre un problema global i a dur a terme accions concretes per combatre’l des dels valors de l’escoltisme.
  • Sota el lema Escoltant els batecs del planeta, enguany la Diada abordarà els problemes ambientals, per reflexionar sobre l’actual model de relació amb el medi i caminar cap a una major justícia.
  • Els més de 20.000 infants i joves que formen part del moviment escolta i guia a Catalunya estan cridats a fer diverses activitats promogudes per la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, participar en una campanya de vídeos i piular amb l’etiqueta #diadaescolta.

dimarts, 21 de febrer del 2012

La serra del Montsec opta a ser declarada Destinació Turística Starlight de la UNESCO, que distingeix la qualitat del cel

La UNESCO podria declarar aquest any la serra del Montsec Destinació Turística Starlight, una certificació que actualment només tenen quatre llocs del planeta i que la UNESCO pretén atorgar a un màxim de quinze. Aquesta distinció valora la qualitat del cel per observar-hi les estrelles i la capacitat científica i turística del territori.
El responsable d'aquesta iniciativa de la UNESCO, Cipriano Marín, explica que el procés per obtenir aquesta qualificació "és molt rigorós", ja que els promotors del projecte han de recopilar de forma exhaustiva totes les dades obtingudes per una auditoria turística a càrrec d'entitats avaluadores independents i una altra auditoria científica i astronòmica.
Les mesures que s'han pres a la serra del Montsec superen amb escreix el mínim indispensable per optar a la qualificació Starlight, de manera que les perspectives són optimistes per rebre aquesta qualificació.
La serra del Montsec competeix amb una desena de països que també aspiren a obtenir aquesta qualificació. Així, competirà amb Hawaii, Xile, Argentina i Austràlia, entre altres països. L'illa de La Palma també és una de les candidates.
El Montsec, que alberga el Centre d'Observació del Univers (COU), s'ha convertit els últims anys en un punt de referència de l'activitat astronòmica de Catalunya. Hi van escoles, científics i, sobretot, aficionats a l'astronomia, que disfruten amb l'observació de les estrelles en el cel d'aquesta serra del Prepirineu de Lleida, considerat un del cels més "nets" d'Espanya.
Precisament, aquest divendres s'ha presentat la quarta temporada del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger, que l'any passat va rebre 29.000 visitants, amb nous continguts en el programa planetari i en els continguts didàctics de les visites guiades. Així mateix, el planetari projectarà dues noves pel·lícules.
També té previst que se celebri un congrés sobre planetaris amb la participació de representants d'Espanya i Portugal.